We found 0 results. View results
Your search results

Будинок Стоянова

Продовжуємо серію розповідей про знамениті будівлі Миколаєва. Сьогодні звернемо увагу на гарний особняк, що на вулиці Адмірала Макарова, 40. Називають його будинок Стоянова. Можна точно сказати, що цей будинок – гідний приклад поваги до зовнішнього вигляду міста та його історії.

Відомо, що в 1888 році ця ділянка викупила у датського віце-консула, грецького підданого Миколи Сербоса купець 2-ї гільдії Павло Михайлович Стоянов. Будівництво він розпочав одразу, як придбав ділянку. Цікаво, що в архівах 1896 зазначено, що в будинку жив турецький консул пан Фазіль-бея. Остаточно будівля була збудована у 1910 році, це значиться у документах.
Павло Михайлович Стоянов був відомою особистістю у місті. Він був гласним міської думи в 1888-1913, засідав у різноманітних комітетах і комісіях, завідував військово-кінською ділянкою, представляв інтереси платників у 3-му міському з державного податку з нерухомого майна присутності, був торговим депутатом, членом комітету Громадського банку (с ), членом наглядового комітету міського Кредитного товариства. З переліченого вище ми бачимо, що людина була дуже активна і постійно брав участь у житті міста. Також він займався благодійністю: перебував у Товаристві Червоного хреста (1892), Товаристві порятунку на водах (1893), Благодійному товаристві та Товаристві заступництва недостатнім особам, які прагнуть освіти (1894).
Стоянов був батьком п’ятьох дітей. Після його смерті, спадкоємцем будинку став його старший син Олександр, але в 1915 році він продає особняк і його новим власником стає Шмуйл-Лейба Беркович Векслер, власник торгових рядів на Базарній площі, член піклування про єврейську богадельню.

У радянські часи тут працювали лікувальні заклади. А вже на початку 2015 року будинок купила зерноторгові компанії «Вітерра». Нові власники провели реконструкцію. Як зазначають архітектори, реставрація виконана у кращому вигляді, ніж не завжди може похвалитись місто.

Compare Listings