We found 0 results. View results
Your search results

Будинок Юріцина: пам’ятка архітектури місцевого значення

У Миколаєві багато будівель, які цікаві своєю історією та архітектурною значимістю. І було б добре зберегти їх для подальших поколінь. Серед них особняк, що знаходиться по вулиці Микільській, 40, так званий будинок Юріцина. Побудований він був у другій половині XIX століття і зараз є пам’яткою архітектури місцевого значення.
Існує легенда про цей будинок. Кажуть, що на місці цього будинку стояла перша хата Фалєєва, в будинку навіть була пам’ятна дошка. Очевидці говорили, що у дворі будинку Юріцина, за його ж власним бажанням, зберігся фрагмент кладки будиночка Фалєєва. Господар будинку з гордістю говорив про нього і навіть помітив з “історичним камінням” пам’ятну мармурову табличку: “На цьому місці стояв…” .

Розкажемо трохи про відомого власника будинку. Сергій Петрович Юріцин (роки життя: 1873 – після 1920) був відомою особистістю в Миколаєві. Він був видавцем, талановитим журналістом, громадським та політичним діячем, голосним міської думи. У липні 1990 року він отримав у М.В. Рюміна має право на продовження видання миколаївської газети “Южанин”. За рік газета отримала назву “Південна Росія”. Пізніше він поїхав у Петербург і займався видавництвом газет.
Повернувся він до Миколаєва тільки після революції 1917 року, він представляв партію есерів і увійшов до числа голосних. Тоді владу у місті захопили більшовики і Юрицин змушений був залишити Миколаїв. Повернувся він у місто разом із денікінськими військами, а 1920 року він назавжди залишив місто і поїхав до Одеси, подальша його доля нам невідома.

Будинок Юріцина, як кажуть краєзнавці, ідеально підійшов би для створення музею Миколаєва. Влада міста також підтримувала цю ідею, але зараз будівля не в кращому вигляді і продовжує руйнуватися.

Compare Listings