We found 0 results. View results
Your search results

Будинок Францових: історичний Миколаїв

У нашому блозі ми продовжуємо розповідати про історичні будинки Миколаєва та їх знаменитих власників. Цього разу розповімо про будинок Францових, який розташований на одній із головних вулиць Миколаєва – Адміральській. Зазначимо, що спочатку головною адміністративно-торговельною вулицею була саме Адміральська, вона пов’язувала Будинок головного командира Чорноморського флоту («адміральський дім») з Адміралтейством.
Будинок Францових – один з небагатьох будинків, які збереглися в Миколаєві в стилі класицизм. Будівля знаходиться на Адміральській, 8, і зараз є пам’яткою історії місцевого значення. Одноповерхова будівля з витонченим двоколонним портиком ідеально вписується вансамбль Адміральської вулиці. У ХІХ століття такі будівлі були типові для Миколаєва. Відомо, що в 1890 році господаркою будинку була Матильда Антонівна Францова, але будівля стала популярною завдяки її чоловікові. Тут він розмістив найбільший приватний природничо-історичний музей, експонати з музею досі зберігаються у Миколаєві.

Еммануїл Петрович Францов (Францев) був відомою та публічною особистістю в місті, він був гласним міської думи, членом управи, директором міського тюремного комітету, головою ради при євангелічно-лютеранській церкві та місцевого відділення Імператорського Російського Музичного товариства. Еммануїл Петрович входив до складу правління товариства любителів природи, Червоного Хреста, був членом миколаївського товариства трудової допомоги та товариства садівництва. Подружжя Франців брали активну участь у благодійності та мали почесне довічне членство у Миколаївському благодійному товаристві. Батько Еммануїла, Петро Федорович Францов (1805—1884)< span, володів в Одесі великою друкарнею і був засновником газети «Одеський вісник». Його друкарня досі збереглася на вулиці Італійській.

Ще в Одесі Еммануїл був захоплений природою і почав збирати свою натуралістичну колекцію. У 1890-х він одружився та переїхав до Миколаєва. Тут він продовжив її поповнювати, він купував у моряків, натуралістів та гірничопромисловців різні опудала риб та комах, гербарії, мінерали, корали, раковини, скам’янілості та інші предмети природознавства. Лише тропічних метеликів у його колекції було понад 25 тисяч видів.Розміщував Францов усі свої експонати в будинку на Адміральській в «особливому кам’яному приміщенні» з електричним освітленням. Усі мешканці міста могли побачити його колекцію абсолютно безкоштовно. Його музей став цінним науковим внеском для всіх навчальних закладів міста.
Колекція Еммануїла Петровича Францова була працею всього його життя, подарував він її місту, хоча іноземці пропонували пристойні суми. Після смерті Еммануїла Петровича його колекція стала основою для новоствореного Миколаївського природно-історичного музею, який переїхав на Малу Морську. Сьогодні експонати колекції Еммануїла Францова прикрашають першу залу Миколаївського обласного краєзнавчого музею та зберігають пам’ять про нього.

Compare Listings