We found 0 results. View results
Your search results

Прибутковий будинок Едельмана

Вулиця Шнеєрсона в Миколаєві, яка раніше чомусь називалася Чернігівська, зберегла старовинні будівлі та свою унікальну історію.

На розі Великої Морської, Шнеєрсона, 12 в 1899 побудував шикарний прибутковий особняк купець Хаїм Янкелевич Ейдельман. У будинку орендували житло відомі та заможні люди Миколаєва: лікарі, чиновники, педагоги, військовослужбовці. У будинку знаходився кабінет професора І.А. Покрасова, зубного лікаря Надії Борисівни Копп-Адлер, розташовувалася адвокатська контора Максима Ісидоровича Пескера, магазин модних журналів, пошиття чоловічої сукні Б. Гріншпунт. У будівлі давав приватні уроки гри на скрипці Ісаак Абрамович Тесслер, жили вчителька Другої жіночої гімназії Лідія Мечиславівна Цепеннікова та завідувач облікового відділення Миколаївського товариства взаємного сільгоспкредиту, член правління Товариства прикажчиків та дрібних торговців Марк Аронович. У 1890-1910 роках тут орендували приміщення благодійні організації, такі як: Товариство допомоги бідним з євреїв-ремісників та Товариство допомоги бідним євреям. Про їхню роботу докладно написано у книзі «Земляки. Нариси історії єврейської громади міста Миколаєва», автор В. Щукін та О. Павлюк. У той час будинок приносив дуже хороший дохід своєму власнику.

Новий господар будинку

На початку 1910 року будинок купив Павло Іванович Литвиненко, купець 2-ї гільдії, голосний міської думи, власник “вдома з атлантами”. Він був досить відомою особистістю у місті. Коли будинок перейшов у його власність, він був не в кращому стані: під час ремонту 9 квартир (із тридцяти однієї в будинку) пустували — у результаті господар втратив 638 рублів річного доходу, також йому довелося платити за прибирання і вивезення нечистот. Литвиненко попросив владу знизити податок на куплену нерухомість.

Прибутковий будинок Едельмана виконаний в стилі історизм. Він чудовий приклад миколаївської архітектури 19 століття. Будівля добре збереглася і виглядає досі солідно. Зберігся його багатий декор, хоча після фарбування в жовтий колір, будинок трохи втратив свій первозданний вигляд. Зараз будинок є пам’яток архітектури місцевого значення. Будинок зберігає безліч історій про своїх відомих власників і є частиною історії нашого міста.

Compare Listings