We found 0 results. View results
Your search results

Імператорське російське технічне товариство

Продовжуючи прогулюватися вулицями Миколаєва, цього разу зупинимося на вулиці Шевченка. Тут знаходиться одна з визначних пам’яток нашого міста – будівля Імператорського російського технічного товариства . Двоповерхова будівля прикрашена півколонами зі стилізованими іонічними капітелями. Воно має риси і типові для Миколаєва, і зовсім несхожі, такі як втрачений балкон, оформлений балюстрадою, а також цікавий світловий ліхтар перед ганком.

Побудований об’єкт був у 1899-1900 роках, а проект належить Є.А. Штукенберг, знаменитий інженер Миколаєва. Під керівництвом архітектора було збудовано безліч важливих споруд у нашому місті.

Функція будівлі 

На території України в період з початку 70-х років 19 століття до 1911 було відкрито багато російських технічних товариств. Найбільш діяльними із цих відділень стали Київське, Одеське, Харківське, Катеринославське та Миколаївське. Миколаївське було відкрито у квітні 1868 року, а першим його головою став Костянтин Іванович Костянтинов. Він був відомим винахідником, спеціалістом з питань ракетної техніки, артилерії, ручної вогнепальної зброї, піротехніки, порохової справи та повітроплавання. Через брак фінансування та смерті Костянтинова суспільство ненадовго зачинило свої двері. У 1893 р. відділення продовжило свою роботу і вже називалося Імператорським. Тут проходили важливі збори та засідання ради Відділення. 12 червня 1899 року на вулиці Таврійській (зараз Шевченко) було вирішено звести власну будівлю Миколаївського Імператорського російського технічного товариства. Будували будинок на позикові гроші, а обійшлося це суспільству 31 472 рублі 95 копійок.

Зараз будинок визнаний пам’яткою архітектури та історії місцевого значення.

Compare Listings