We found 0 results. View results
Your search results

Підсумки 2019 року на ринку нерухомості

21.11.2023

У 2019 році ринок нерухомості не стояв на місці та відбулися суттєві зміни. Як зазначають експерти, попит на нерухомість все ж таки залишається низьким, але очікується активація ринку.
У 2019 році запровадили велику кількість житла. Ще немає повної статистики за весь рік, але вже відомо, що в січні-вересні 2019 року обсяги нового житла, яке ввели в експлуатацію, збільшилися на 48% порівняно з таким же періодом минулого року і склали 7, 7 млн. квадратних метрів. У 2018 році цей показник був на рівні 5,2 млн. квадратних метрів. Також у 2019 році в експлуатацію ввели 2,94 млн кв. м у сільській місцевості та 4,79 кв. м у міській місцевості. Активне зростання забудови відзначається у Миколаївській, Тернопільській, Кіровоградській та Івано-Франківській областях.

Попит на житло
Активність на ринку нерухомості впала з різних причин. На первинний ринок вплинув курс долара, а щодо вторинного житла, це президентські вибори. Вартість житла здебільшого не змінилася. Відзначається лише невеликий ріс у містах-мільйонниках. Фахівці зазначають, що можливо ринок стане активнішим, але поки що різких змін не відбувається. 90% всього попиту посідає квартири вартістю не вище 35 тис. доларів. Найчастіше люди купують однокімнатні та двокімнатні квартири.

Законодавство
У законодавстві відбулися значні зміни. Мінрегіон спростив та прискорив процедуру «будівельної амністії», за допомогою якої можна узаконити житло, яке українці коштували без дозвільних паперів.Під амністію потрапили:

  •  садибні житлові будинки, садові, дачні будівлі, гаражі, різні господарські будівлі загальною площею не більше 300 квадратних метрів, які були зведені з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року;
  •  будівлі сільськогосподарського призначення, побудовані до 12 березня 2011 року.

В силу набули нових вимог до доступності будівель. Норми покликані полегшити пересування для всіх громадян з інвалідністю та маломобільними групами населення. Також обов’язковим стало створення безбар’єрного простору у кафе, ресторанах, магазинах, супермаркетах, кінотеатрах тощо.
З 1 грудня вступили нові ДСП, які стосуються житлових будинків. Ці норми поширюються на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт. У них прописано інформацію про проектування кухонь, ліфтів та інші норми. Нові норми підвищують енергоефективність та доступність житла.

Compare Listings