We found 0 results. View results
Your search results

Як знайти компроміс орендарю та орендодавцю під час карантину

16.11.2023

Україну знову накриває коронавірус і багато областей підсилюють карантин. Жорсткі обмеження з 5 по 16 квітня діятимуть у столиці України, по 4 квітня у Миколаєві, по 12 квітня у Дніпрі та Львові, на Полтавщині з 3-го по 17, на Закарпатті до 5 квітня. “Зелених” зон в Україні вже не залишилося, і лише Херсонщина залишається у “жовтій” зоні.

Як знайти компроміс орендарю та орендодавцю під час карантину 

У зв’язку з введенням карантину, у представників бізнесу, які орендують приміщення, знову виникає безліч питань щодо оренди. Як вчинити, якщо орендар просить знизити оплату на час карантину? Орендар просить скасувати орендні платежі, оскільки його компанія працює на мінімумі? Багато орендарів не хочуть зазнавати збитків і це зрозуміло.

Фахівці ринку нерухомості у всіх складних ситуаціях радять приходити до компромісу і домовлятися на обопільних умовах. Орендодавець повинен розуміти, що йому зараз краще зберегти орендаря та піти йому на поступки, аніж пізніше шукати нового.

Зазначимо, що 23 березня у Верховній Раді було зареєстрованозаконопроект № 3255 . Цей документ спрямовано на захист прав орендарів на час форс-мажорних обставин в Україні.Згідно із законопроектом, орендодавець не має права під час форс-мажорних обставин (військові дії, карантин, зупинка громадського транспорту, природні лиха) достроково розірвати договір оренди з орендарем.

Які дії під час карантину роблять орендодавці?

Якщо говорити про сектор житлової нерухомості, то деякі орендодавці можуть знизити орендну ставку на час карантину, але комунальні платежі повинні оплачуватись.

Що стосується нежитлової нерухомості, то все залежить від того чи використовується приміщення: 

  • якщо приміщення закрите, то оплата можлива тільки за комунальні платежі та охорону;
  • якщо об’єкт використовується частково, можливе зниження орендної ставки;
  • якщо приміщення працює (магазин, аптека, інше) то орендна ставка не змінюється.

Орендодавцю зараз вигідніше піти на поступки на кілька місяців, ніж опинитися в ситуації простою нерухомості. Ринок оренди звикає до нових умов роботи, але головним індикатором залишається попит. Сьогоднішня практика показує, що інтерес до об’єктів є. 

Цікавить оренда комерційної нерухомості у Миколаєві? Зверніться до агентства «Оксаген», і ми допоможемо підібрати приміщення, яке буде відповідати вашим вимогам! Якщо ви власник і хочете здати в оренду комерційну нерухомість, наші фахівці допоможуть знайти орендарів у короткий термін!

Compare Listings