We found 0 results. View results
Your search results

Як продати квартиру нерезиденту в Україні?

16.11.2023

У цьому матеріалі розповімо про головні моменти, з якими можуть зіткнутися нерезиденти, які збираються купити або взяти в дар українську нерухомість. За законом держава вважається постійним місцем проживання, якщо людина провела на її території не менше одного року. Іншими словами, нерезидентами називаються люди, які постійно мешкають за кордоном. Зазначимо, що люди, які мають посвідку на проживання в Україні, з оподаткування вважаються резидентами. Якщо ви працюєте за кордоном і це підтверджується трудовим контрактом, ви резидент України. Але якщо ваша трудова діяльність не є причиною постійного місця проживання в іншій країні, ви є нерезидентом.

Які документи слід підготувати для угоди купівлі-продажу, якщо ви є нерезидентом?

Розпоряджатися своїм майном мають право іноземці віком від 18 років. Іноземець на момент угоди має перебувати у країні легально, що має бути підтверджено міграційними документами.

Які документи потрібні іноземцю для укладання угоди-купівлі продажу?

Перед продажем нерухомості на території України іноземному громадянину необхідно: 

  • підтвердити право власності;
  • отримати техпаспорт, довідки ЖЕК та БТІ;
  • провести оцінку нерухомості;
  • підготувати свої документи (легалізація документів – переведення на українські паспорти, свідоцтва про шлюб, згоди чоловіка на угоду та їх нотаріальне завірення). За наявності легалізованих документів необхідно оформити ідентифікаційний код у Державній податковій інспекції.

Слід зазначити, що якщо рахунок нерезидента відкритий у банку іншої країни, то оплата провадиться у валюті цієї держави.

Продавець нерухомості нерезидент та оподаткування

Якщо продає нерухомість не громадянин України, то розмір податку відрізняється.Податок під час продажу нерухомості нерезидентом становить: 

  • 18% ПДФО;
  • 1,5% військовий збір.

Правила сплати податків діють на всі види житлової нерухомості: квартири або їх частини, кімнати, житлові будинки, садові та дачні будинки. У податковому кодексі України встановлено, що нерезидент звільняється від податків під час продажу нерухомості у таких випадках:

  • якщо квартира, знаходиться у його власності не менше трьох років;
  • якщо угода продажу здійснюється вперше у поточному календарному році.

Також, якщо нерухомість була отримана у спадок, вона не оподатковується при продажу (не обов’язково, щоб квартира була у власності не менше трьох років).

Згідно із законом «Про збір на обов’язкове пенсійне страхування», резиденти та нерезиденти, які купують нерухомість в Україні не вперше оплачують 1 % пенсійного збору.
Перед укладенням договору купівлі-продажу іноземцю необхідно уточнити, чи уклала Україна з країною його ПМП угоду, яка захищає від подвійного оподаткування.

Чи може нерезидент подарувати нерухомість?

За законодавством України, іноземець може подарувати свою нерухомість. Він має право віддати її у дар громадянину України чи нерезиденту. Для реєстрації такої угоди необхідно звернутися до нотаріуса та завірити її. Для цього потрібно надати паспорти та та ідентифікаційні коди обох сторін. Для оформлення договору дарування слід мати на руках такі документи:

  • документ, що підтверджує право власності;
  • техпаспорти;
  • довідки ЖЕК та БТІ;
  • згода чоловіка/дружини.

Що стосується податків, одержувач подарунку зобов’язаний сплатити прибутковий податок 18% незалежно від спорідненості. Окрім цього, оплачується військовий збір у розмірі 1,5%. Податки оплачують учасники угоди навпіл. Резидент сплачує всі податкові збори після укладання договору дарування.

Якщо договір дарування укладається між нерезидентами, то вони зобов’язані легалізувати та завірити всі свої документи та отримати ідентифікаційний код. Перед угодою дарування, іноземець, кому дарується нерухомість сплачує військовий збір та податок на дарування.

Compare Listings