We found 0 results. View results
Your search results

Як не потрапити на шахраїв під час оренди житла?

16.11.2023

Оренда – найпростіший і доступний спосіб вирішити квартирне питання. Більшості обманів на ринку нерухомості насправді багато років, але вони й досі допомагають заробляти шахраям нечесним шляхом. Розповімо в цьому матеріалі, як не потрапити на вудку аферистів під час оренди квартири.

Фейки 

Напевно, найпопулярнішим обманом на ринку оренди є «послуги», які надають фейкові агентства нерухомості. Суть обману полягає в тому, що потенційного орендаря просять підписати договір на надання послуг за пристойну суму, обіцяючи, що клієнт точно знайде квартиру своєї мрії. Після передоплати людина отримує великий список адрес або номерів телефонів. Після виявляється, що багато об’єктів зовсім не здаються, а інші не підходять за вказаними вимогами. Довести, що вас обдурили практично неможливо, оскільки послуга була надана. Експерти радять звертатися лише до перевірених агентств нерухомості та ретельно перевіряти, чи є ця людина насправді їх представником. Іноді аферисти можуть від імені відомих агентств. Варто також зазначити, що повний розрахунок за ріелторські послуги провадиться лише після підписання договору та вселення клієнта.

Інша адреса 

Уважно перевіряйте адресу житла перед підписанням договору оренди.Трапляється, що в договорі вказується не та адреса, куди привезли потенційного клієнта. Якщо житло йому підходить, він підписує договір, а надалі, коли хоче вселитися, виявляється, що в документі вказано зовсім іншу адресу. За вказаним договором житло не здається або умови проживання не відповідають вимогам. Оскаржити такий договір також не реально, тому що на документі вже стоїть підпис орендаря.

Нечесні власники 

Є ще одна схема, якою люблять користуватися шахраї. Вона пов’язана із підробленими документами. Аферист представляється господарем квартири та пред’являє майбутньому квартиронаймачу підроблений паспорт чи копії документів. Клієнт платить завдаток та комісійні, а коли хоче вселитися у квартиру, його зустрічає справжній власник квартири, який вперше чує, що його квартира здається. Трапляється, що у такій схемі бере участь і сам власник житла. Як результат, вони ділять отримані гроші навпіл. Експерти радять ретельно перевіряти документи власника та переконатися, що саме ця людина є власником житла.

Афери в період локдауну 

У період карантину активізувалися шахраї, які здають неіснуючі квартири. Вони хочуть використовувати карантинні обмеження як відволікаючий прийом. Аферист, представляючись власником, скидає фото та відео житла, переконуючи, що не може пересуватися містом через карантинні обмеження.Основною умовою шахрая є передплата за місяць чи півмісяця. Клієнту надсилають на пошту фіктивний договір, на цьому все й закінчується. Шахраї крадуть контент у агенцій нерухомості. Обов’язково перевіряйте з ким маєте справу.

Фахівці ринку нерухомості настійно рекомендують звертатися до перевірених агентств нерухомості та уникати оголошень, в яких зазначено:  “С рієлторами не співпрацюю”, “Посередникам не турбувати”. Також вас має насторожити дуже низька ціна на оренду. Жоден орендар не зробить вам такий подарунок. Не варто оплачувати будь-які сумнівні послуги. Краще звернутися за допомогою до надійного агентства нерухомості. У Миколаєві гарною репутацією має АН “Оксаген”.

Compare Listings