We found 0 results. View results
Your search results

Як не потрапити на шахраїв при покупці квартири

20.11.2023

Українці досі стають жертвами, вкладаючи кошти в купівлю ризикованого житла. Трапляється це не тільки через кількість будівельних афер, але й через небажання перевірити інформацію, деякі вірять рекламі і зовсім не цікавляться документами.

Що радять фахівці при купівлі житла на первинному ринку?

Почати з пошуку про новобудову. Варто переконатися, що компанія не має відношення до будівельних афер. За бажанням все можна знайти в інтернеті. У вільному доступі є інтерактивні карти незаконних забудов з назвами комплексів, забудовників та їх бенефіціарів, адресою та інформацією про порушення.

У забудовника мають бути такі документи: 

  • затверджена проектна документація на землю;
  • містобудівельні умови;
  • експертний звіт;
  • обмеження від виконавчого комітету органів місцевого самоврядування;
  • дозвіл на будівельні роботи від інспекції Держархбудконтролю.

Деякі документи можна знайти онлайн, можна перевірити статус юридичної особи, також з’ясувати, чи не є компанія банкрутом або в стані припинення діяльності.
Що стосується вторинного ринку, тут існують інші схеми обману.

На вторинному ринку є схеми у спадок. Люди купили квартиру, а потім з’являється якийсь родич, який претендує на її частину. Тобто має бути акт купівлі-продажу.
Також є схема, коли людина намагається швидко продати квартиру, тому що кудись їде і вимагає оформити все швидше. Варто задуматися, чи все гаразд із квартирою. Звичайно бувають випадки, що це саме так, але якщо людина говорить про це того ж дня і квапиться їхати до нотаріуса оформляти угоду – задумайтеся.

На вторинному ринку важливо побачити документ власності, витяг з Єдиного державного реєстру. Документ, що ця квартира належить тій людині, якій ви передаєте гроші. Якщо це спадковий договір, потрібно перевірити у нотаріуса, які є родичі.

Якщо квартиру продають шахраї, вони не звертаються до ріелтора, їм потрібен прямий клієнт, кажуть експерти.Перш за все вам необхідно усвідомити ризики при купівлі квартири і не шкодувати додаткових коштів на допомогу професіоналів, звертайтеся до великих спеціалізованих агенцій. Фахівці ринку нерухомості допоможуть уникнути шахрайства. АН “Оксаген” до ваших послуг!

Compare Listings