We found 0 results. View results
Your search results

Як убезпечити себе на ринку нерухомості у 2020 році

17.11.2023

Кошти часто розповідають нам про шахрайські дії на ринку нерухомості. Але мало хто пояснює, як убезпечити себе від шахраїв, зберігши свої гроші та майно.

Підробка документів 

Експерти кажуть, що багато незаконних схем пов’язані з підробкою документів. Це може бути продаж квартири за фальшивою довіреністю. Аферисти шукають квартири, де довго ніхто не живе, реєструють їх на підставних осіб і продають. Найбільш ризикованими для покупця є угоди з нерухомістю, яка не внесена до Реєстру речових прав. Дані з реєстру публічні і якщо ви не знаходите квартиру в ньому, то це повинно насторожити. Також перевірити правовстановлюючі документи складніше.
Буває, що шахраї співпрацюють з «чорним» нотаріусом або реєстратором, які здійснюють реєстрацію навіть без наявності потрібних документів. Тому важливо перевірити й того, у кого відбуватиметься угода.

Все ж таки, фахівці ринку нерухомості кажуть, що процедури реєстрації та переоформлення прав на вторинному ринку зараз в Україні на високому рівні. Іноді достатньо переконатися, що житло знаходиться у власності продавця тривалий час, перевірити наявність згоди подружжя та інших можливих співвласників та відсутність зареєстрованих мешканців, також і малолітніх.Сторони іноді наражаються на ризик, занижуючи оцінку і ціну договору купівлі-продажу в спробі заощадити. Але якщо угода не відбудеться, вони позбавляють себе права довести, скільки заплатили насправді.
Шахраї можуть підробити паспорти (переклеюють фото), документи про право власності і навіть кілька разів перепродують житло.
Якщо говорити про ринок оренди, то швидше за все більше ризикує власник житла. Зіпсувати орендоване житло завжди можна на більшу суму, ніж сума завдатку.

Ринок первинного житла відкритий для шахраїв 

Ринок первинного житла тримається на репутації деяких забудовників. Він погано регулюється законодавчо і потребує нових правил. При купівлі житла в новобудові найстрашніше – це недобуд. Прикладами цього є досвід «Еліта-Центр», «Укогруп», «Укрбуд» та інших. Первинний ринок України потребує контролю, інші країни вже просунулися в цьому плані, наприклад, заборонивши продавати нерухомість до закінчення її будівництва або впровадивши різні обов’язкові банківські гарантії повернення грошей, якщо будинок так і не добудують.

Як убезпечити себе 

Щоб не потрапити на вудку аферистів, перевіряйте ретельно продавців перед угодою, у тому числі –   у реєстрі судових рішень. Важливо дізнатися про об’єкт покупки, повинна насторожити часта зміна власників. Можна поспілкуватися із сусідами та дізнатися про власників. Суворе дотримання всіх правил суттєво знизить ризики щодо проведення шахрайських або незаконних угод.

У будь-якій справі важливо мати знання та досвід. Якщо ви плануєте купити чи орендувати житло вперше, краще заручиться допомогою професійного рієлтора.

Compare Listings