We found 0 results. View results
Your search results

Як відрізнити чесного продавця квартири від шахрая

16.11.2023

Фахівці ринку нерухомості стверджують, що кожна 15-я угода з нерухомістю має ознаки шахрайства. В Україні залишається чимало аферистів, які пристойно “заробляють” на продажі житла – і це незважаючи на нові технології та на ухвалення нових законопроектів. Регулярно правоохоронці повідомляють про розкриття шахрайських схем. Шахрайські схеми підривають довіру до чесних учасників ринку: продавців, ріелторів, нотаріусів та забудовників. Аферисти застосовують нові способи, щоб заволодіти чужим майном чи грошима. У цьому матеріалі розповімо як відрізнити чесного продавця житлової нерухомості від афериста.

Рада 1. Завжди перевіряйте оригінали документів

При покупці квартири завжди перевіряйте документи продавця. Фахівці стверджують, що найвищі ризики стануть жертвою шахрая, коли використовуються підроблені документи. Іноді без експертизи дуже важко відрізнити їхню відмінність від оригіналу. Злочинці можуть використовувати фальшиві печатки державних реєстраторів, нотаріусів та навіть Мін’юсту України. За такими схемами аферисти навіть продають комунальне майно. Також можуть використовуватись недійсні доручення на продаж квартири. Для угоди купівлі-продажу повинні використовуватися тільки оригінальні документи і про будь-які копії не може бути й мови. Особливу увагу слід приділити перевірці документів, якщо нерухомість продається за дорученням.У цьому випадку необхідно зв’язатися з продавцем та переконатися у його намірі продати житло. Ретельно перевіряйте всі особисті документи власника, тож ви зможете застрахувати себе від подальших судових розглядів. Чесний продавець завжди надасть усі документи без будь-яких замінок.

Рада 2. Ставте особисті питання 

Чесний продавець завжди відповість на всі питання, а ось його скритність може бути сигналом про можливе шахрайство. Людина, яка нічого не приховує, посвятить покупця в деякі деталі свого життя і розповість, чому хоче продати квартиру. А ось нервовий уникнення всіх питань може говорити, що перед вами шахрай. Ріелтори кажуть, що просто таку хорошу квартиру не продають і завжди є причини.

Рада 3. Поспілкуйтеся з майбутніми сусідами

Якщо сусідам важко говорити і справжньому власнику житла, варто точно задуматися, можливо, перед вами аферист. Буває, що власник живе за кордоном чи в іншому місті, квартиру здає в оренду, а шахраї, скориставшись цим, зробили фальшиві документи та намагаються її продати. Професійні ріелтори використовують різні способи ідентифікації особи продавця, зокрема спілкуючись із сусідами.

Рада 4. Перевірте історію продажу 

Дізнайтеся про обрану квартиру максимум інформації: скільки разів за останній час вона змінювала власників.Зміна кількох власників за нетривалий час або продаж за довіреністю (якщо немає зв’язку з власником) має насторожити. За такими угодами може ховатися негативна історія квартири, і навіть продаж проти волі власника. Надалі угода буде визнана недійсною, а одержати сплачені гроші практично нереально.

Рада 5. Запропонуйте найняти ріелтора

Відмова мати справу з професійним учасником ринку – це знак, що ви маєте справу з шахраєм. Професійний фахівець знає, які питання потрібно поставити, тому шахраї завжди кажуть, що не матимуть справу з ріелторами. Якщо після вашої фрази “Угоду вестиме ріелтор”, продавець втрачає інтерес до вас, як до покупця, варто точно задуматися про причини такої реакції.
У реальності схем, які вигадують шахраї дуже багато, і з кожним роком вони стають все витонченішими. Щоб не потрапити на вудку шахраям, звертайтеся до перевірених агентств нерухомості. Щоб зв’язатися з чесним продавцем і без ризику укласти угоду, вибирайте наше АН «Оксаген».

Compare Listings