We found 0 results. View results
Your search results

Як захистити себе від нечесних орендарів?

16.11.2023

Найбільший страх орендодавця – здати квартиру шахраям, які можуть здійснити якісь незаконні схеми з нерухомістю, що призведе до фінансових втрат. Наприклад, власник здає квартиру з дорогим ремонтом, а за місяць отримує її у жахливому стані. Або ж можна укласти договір з одними людьми, а потім дізнатися, що у квартирі живуть сторонні особи. У цьому матеріалі розповімо, якими схемами користуються шахраї та як убезпечити себе орендодавцю.

Найпоширеніші способи обману нечесних орендарів: 

  • продаж чужої квартири;
  • псування майна;
  • продаж дорогих меблів та техніки;
  • проживання в квартирі більшої кількості людей;
  • здача квартири в суборенду та інші.

Продаж чужої квартири 

Схеми з продажем чужої квартири все ще користуються популярністю серед шахраїв. Винаймаючи квартиру, орендарі підробляють документи і намагаються продати чуже житло за привабливою ціною.Під час укладання договору оренди вони фотографують правовстановлюючі документи та паспорт власника. Звичайно ж, шахраї й самі користуються підробленими паспортами та знайти їх досить складно. Правоохоронці досі розслідують деякі випадки. Ініціатори таких схем зазвичай використовують підставних осіб з різних міст України, у тому числі з окупованих територій. За даними поліції, у цих випадках аферисти обирали безпроблемні об’єкти, де немає боргів, об’єкт перебував не в іпотеці, не прописані неповнолітні діти, а також ще одна особливість – власник мав лише паперовий паспорт.

Самий плачевний стан після дорогого ремонту 

Часто при оренді житла, потенційний орендар описує себе як порядного, охайного, без шкідливих звичок людини. А насправді після такого “ідеального” мешканця можна отримати картину з якогось постапокаліптичного фільму. Клієнтами також може виявитися галаслива компанія студентів, які винаймають житло для вечірки, після якої ви насилу дізнаєтеся про своє житло.

Квартира може перетворитися на реальне звалище після деяких мешканців, стверджують орендодавці, і навіть на цьому не зупиняються. Після підписання договору продають все, що можна продати – дорогі меблі або техніку протягом кількох годин.

Інші шахрайські схеми при оренді житла 

Траплялося і таке, що квартиру використовували як хостел, де проживала велика кількість людей. Також орендареві може прийти ідея здавати її подобово. Можуть використовувати житло для незаконної діяльності: поширення наркотиків або для зйомки порнографічних матеріалів. Також буває, що мешканці не платять за комунальні послуги та накопичують суттєвий борг, просять почекати з оплатою через фінансові труднощі, а потім з’їжджають без попередження.

Як убезпечити себе при здачі житла 

Фахівці рекомендують завжди укладати договір оренди, в якому будуть зазначені такі пункти: 

  • список майна, що передається при оренді;
  • порядок сплати оренди та комунальних платежів;
  • для компенсації повинна бути передбачена гарантійна сума;
  • мають бути зазначені обмеження, наприклад, не здавати квартиру в суборенду, не робити ремонт без згоди власника, не селити сторонніх осіб і так далі.

Якщо говорити про подобову оренду житла, то ризиків тут набагато більше, оскільки потік клієнтів більший. Обов’язково потрібно запитати дані паспорта клієнта та його реєстрацію.

При довгостроковій оренді можна застрахувати майно, але для цього буде потрібний офіційний договір оренди. Також при здачі житла в оренду, не полінуйтеся погортати списки “чорних орендарів” та квартирних шахраїв, їх можна знайти у різних соціальних мережах. Також такі бази мають агентства нерухомості. Ріелтори радять перед угодою ретельно перевірити людей, з ким планується укладання договору оренди. Однією з ознак, що потенційний орендар може виявитися шахраєм – це скритність. Не соромтеся ставити запитання, питайте, де працює людина, як давно і таке інше. Також зверніть увагу на документи для оформлення угоди.

Якщо ви власник і хочете здати в оренду житлову нерухомість, ріелтори АН “Оксаген” допоможуть знайти надійних орендарів у короткий термін!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings