We found 0 results. View results
Your search results

Які податки сплачують під час продажу нерухомості в 2021 році в Україні?

16.11.2023

Пошук хорошого ріелтора, оплата його комісійних, розміщення оголошення про продаж та очікування – це далеко не все, що чекає на продавця нерухомості в Україні. Оплачувати ще потрібно й податки. Розкажемо у цьому матеріалі, які податки зобов’язаний сплатити продавець нерухомості та коли прибутковий податок не сплачується у поточному році.

Податки при продажу нерухомості в Україні 

Оподаткова база для продавця нерухомості в Україні набагато суттєвіша, ніж для покупця. Правила сплати податків діють на всі види житлової нерухомості: квартири та їх частини, кімнати, житлові будинки, садові та дачні будинки. При продажі нерухомості продавець зобов’язаний сплатити 3 види податку: 

  • держмито 1% від вартості об’єкта;
  • податок на дохід фізичної особи для резидента – 5%, для нерезидентів – 18%;
  • військовий збір від вартості угоди – 1,5%.

Зазначимо, що держмито у розмірі 1% сплачується завжди, наприклад, вартість вашої квартири $100 тис., $1000 у будь-якому випадку доведеться віддати державі.

Що стосується військового збору у розмірі 1,5%, він включений, якщо потрібно сплатити податок на дохід фізичних осіб. Визначити чи ви повинні платити цей податок просто, достатньо лише відповісти на два питання: 

  • Скільки угод з нерухомістю ви уклали за цей рік? Якщо більше за одну, то відповідно податок оплачується. У разі першого продажу податок вам не загрожує.
  • Скільки років ви є власником нерухомості? Якщо менше трьох років, то доведеться розщедритися та сплатити податок.

Зараз оплата податків при продажу нерухомості залишається без змін, але в уряді України хочуть змінити систему і тим самим закрити прогалини в Податковому кодексі, якими користуються багато інвесторів. У Верховній Раді зареєстровано законопроект №5600, з за допомогою якого хочуть підвищити податки для інвесторів. Він передбачає, що перший продаж квартири, яка перебуває у володінні більше трьох років, не буде оподатковуватись, за другий продаж у поточному році необхідно буде сплатити 5% ПДФО. та 1,5% військового збору. А ось третій і наступний продаж того ж року вже буде коштувати продавцю 18% ПДФО та 1,5% військового збору.Багато експертів вважають, що цей законопроект стане ударом по ринку нерухомості. Загалом, ця нова норма суттєво не вплине на більшість людей, тому що мало хто здійснює понад дві угоди протягом року.

Який прибутковий податок під час продажу квартири для громадян інших країн в Україні 

Останнім часом значно зріс попит на українську нерухомість серед іноземних громадян. За даними фахівців, близько 10% угод припадає на нерезидентів або осіб, пов’язаних з ними. Київ та інші міста України є привабливими для іноземців через низький поріг входу порівняно з іншими державами. Сміливо купують нерухомість у нашій країні інвестори з Туреччини, Ізраїлю, резиденти близького зарубіжжя, Азербайджану, Німеччини та Китаю та інші.

Якщо продає квартиру нерезидент у нашій країні, то розмір податку відрізняється. Податок під час продажу нерухомості нерезидентом становить: 

  • 18% ПДФО (володіння до трьох років або не перший продаж нерухомості за поточний рік);
  • 1,5% військовий збір.

Коли не потрібно сплачувати прибутковий податок в Україні?

Якщо ви володієте нерухомістю більше трьох років і здійснено одну угоду з об’єктом нерухомості, то такий дохід не оподатковується. Також якщо ви успадкували квартиру чи будинок, такий об’єкт можна продавати відразу після отримання права власності. Умова перебування об’єкта у власності більше 3-х років у разі не поширюється. Жодних додаткових витрат у цьому випадку ви не несете.

Звертайтеся до наших фахівців в АН «Оксаген» для консультації з продажу житла та витрат, пов’язаних із угодою купівлі-продажу. Ми надаємо повний спектр ріелторських послуг та допоможемо продати вашу нерухомість швидко та максимально вигідно!

Compare Listings