We found 0 results. View results
Your search results

Що відбувається із цінами на житло в Україні?

16.11.2023

Експерти ринку нерухомості відзначають, що в багатьох країнах світу зараз ринок нерухомості знаходиться на піку, в нашій країні його завжди стримує відсутність адекватної іпотечної системи. Головною перешкодою розвитку іпотеки раніше був мораторій відчуження майна. Зараз в уряді це питання вже вирішили, але все ж таки на розвиток іпотеки знадобиться ще багато часу. Наразі держава частково покриває ставки за новими кредитами, але якщо це буде масова іпотека, з’явиться реальний платоспроможний попит, і як наслідок – підвищення цін на ринку нерухомості.

Ціни на ринку нерухомості в Україні зросли на 16-19% 

За останні півтора роки аналітики відзначають зростання цін на ринку нерухомості України, вартість житла піднялася на 16-19%.

Вторинний ринок 

На вторинному ринку спостерігається стабільне незначне підвищення цін. Експерти зазначають, що навіть під час повного локдауну в травні 2020 року ціни продовжували зростати (1,5% порівняно з січнем). Зазначається, що лише в Одесі вартість трикімнатних квартир знизилася на 1,5%. У столиці за півтора роки ціни на однокімнатні квартири зросли на 17% (у середньому 41 тис дол.), двокімнатні подорожчали на 18% (до 59 тис дол.), трикімнатні (до 83 тис дол.) У містах Дніпро та Харків ціни підвищилися значно, у Дніпрі близько 30%, у Харкові – 21%.

Первинний ринок 

На первинному ринку ситуація схожа, ціни йдуть вгору. За інформацією Державної служби статистики України, зростання становило близько 13%.

В Асоціації з управління фінансами та інвестиціями (FIMA) кажуть, що в 1-му півріччі 2021 року вартість квадратного метра зросла на 10-20%. Ціна, зазвичай, залежить від цього, який стадії перебуває об’єкт. Забудовники стверджують, що зараз собівартість зростає швидше, ніж ціна. Прогноз експертів: ціна на нове житло зростатиме ще кілька років, доки вона не досягне сусідніх європейських країн.
За червень-липень ціни на новобудови в Києві зросли на 6,5%, в Харкові на 9,3%. В Одесі, як і у Львові, зростання не спостерігалося, а ось у Дніпрі ринок трохи просів. Загалом у Дніпрі житло у нових будинках подорожчало в середньому на 19%, у Харкові – на 21%, в Одесі – на 13%, у Львові – на 9%.

Якщо говорити про будинки на етапі будівництва, то саме цей сегмент постраждав під час карантину найбільше. У різних містах України ситуація кардинально відрізняється, наприклад, у Львові та Харкові ціна на квартири в будинках, що будуються, не повернулися до докарантинного коефіцієнта, а у столиці України після незначного падіння у травні 2020 року ціни злетіли.

Що буде далі?

Ціни на первинному ринку нерухомості ростуть через інфляцію, зростання будівельних матеріалів, а також будівельних робіт. Ще одна причина зростання цін – падіння ставок за іпотечними кредитами з 10,5-11,5% у гривні у липні 2020 року до 7-7,5% у гривні на даний період. Спровокувати зростання цін на житло в Україні може доступна іпотека, зміни правил сплати податків з нерухомістю та необхідність рефінансування зовнішнього боргу України. Підвищення цін деякі експерти пов’язують також із новими змінами у законодавстві. У разі ухвалення законопроекту №5600, ціни можуть значно зрости. Цей законопроект передбачає підвищення податків на продаж та купівлю нерухомості. Ухвалення цього законопроекту може підняти цінник на 20-30%.

Цього року з’явився новий тренд на ринку нерухомості – зросла кількість проектів у сегменті преміум та бізнес. Тут спостерігається нині високий інвестиційний попит, найчастіше квартири у цьому сегменті купують для перепродажу.

На вторинному ринку переважає попит на малогабаритне житло: однокімнатні та двокімнатні квартири радянської забудови, а також у будинках, збудованих після 2010 року. Навіть незважаючи на локдаун, ціни в цьому сегменті підвищилися на 3-7%. Найбільше зростання вартості на таке житло спостерігалося у Києві, Одесі, Харкові, Запоріжжі та Львові. У будинках, збудованих після 2010 року, квартири зросли в ціні загалом на 3-5%.
Що стосується оренди, то попит зростатиме на оренду невеликих квартир з гарною локацією та розвиненою інфраструктурою. Є ймовірність, що вартість оренди восени може підвищитись на 3-5% на житло площею 50 квадратів, і до 7-10% на однокімнатні квартири площею до 35 квадратних метрів.

На думку експертів, ціни в середньому можуть піднятися ще на 10% на первинному ринку і на 5% на вторинному. Таке підвищення ймовірно, якщо не станеться якихось кардинальних змін.

Compare Listings