We found 0 results. View results
Your search results

Комерційна нерухомість: купівля чи оренда

16.11.2023

Практично кожен малий бізнес починається з оренди комерційної нерухомості і рано чи пізно, власник бізнесу думає продовжувати знімати йому приміщення або все ж таки купити? Відповісти на це питання не так просто, тому що ринок нерухомості не завжди стабільний, і перш ніж вкладати великі гроші в комерційний об’єкт, потрібно все досконально обміркувати.

Тенденції на ринку нерухомості 

На думку експертів комерційна нерухомість найближчим часом може піднятися в ціні на 10% залежно від площі та локації. Насамперед, це може торкнутися приміщень, які передбачені під кафе, ресторани, аптеки, салони краси та інше. Про це розповів президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України (АСНУ) Юрій Піта. Фахівець зазначив, що з початку 2021 року зріс попит на приміщення для малого та середнього бізнесу площею від 70 до 150 кв. Надалі така тенденція триватиме і вартість комерційної нерухомості лише зростатиме. Як результат, підніметься і ціна на оренду, фахівці говорять про 3-5% зростання, а до кінця року ще на 7%. Юрій Піта зазначив, що попит на комерційну нерухомість у нових будинках чи старому житловому фонді практично однаковий. Якщо говорити про оренду, то популярність у нових будинках становить близько 65% загального попиту.
Що стосується сегменту офісної нерухомості, попит скоротився, але все ж таки пропозиція перевищує попит на 20-25%.До того ж з початку 2021 року вакантність в офісах скоротилася і багато працівників було переведено на віддалену роботу. За даними компанії Colliers Ukraine ставки оренди офісних приміщень зростають.

Не дивлячись на пандемію коронавірусу компанії не хочуть відмовлятися від роботи в офісах. Наприклад, такі великі гравці як Google, Apple, Amazon, Facebook зазначають, що командна робота дуже важлива у нових проектах. В Україні співробітники також поступово повертаються до офісів. Найбільш активними залишаються компанії IT-сектору, частка їхнього попиту становить 64%.

Покупка або оренда комерційної нерухомості: за та проти 

Краще орендувати комерційне приміщення, якщо ви запускаєте власний проект і у вас на руках немає потрібної суми на покупку приміщення. Купити приміщення для бізнесу однозначно коштує, коли бізнес успішно розвивається і компанія має можливість.

Оренда комерційної нерухомості: плюси та мінуси 

Плюси: 
  • мобільність, якщо клієнтів зменшиться, можна завжди змінити місце.

Що стосується недоліків, все завжди залежить від орендодавця та його настроїв.

За та проти купівлі комерційної нерухомості 

Найчастіше комерційну нерухомість вигідніше купити, ніж орендувати на тривалий термін. Особливо це стосується великих міст.

Плюси: 
  • інвестиції в нерухомість – це збереження капіталу;
  • підвищує статус компанії;
  • немає залежності від орендодавця, не потрібно щоразу що-небудь узгоджувати;
  • можливість здавати приміщення в суборенду.

Головним мінусом купівлі приміщення є висока вартість угоди, також всі турботи про підтримку приміщення лягають на плечі власника. Варто врахувати, що перед покупкою комерційної нерухомості потрібно вивчити всі вимоги законодавства до різних видів бізнесу. Наприклад, якщо ви плануєте відкрити магазин, який торгує алкоголем, то він не повинен знаходитися надто близько від дитячих закладів.
Радимо довірити відповідальний процес підбору та пошуку комерційної нерухомості професійним співробітникам агентства нерухомості АН “Оксаген”. Вам не доведеться з’ясовувати всі питання, і ви отримаєте індивідуальні варіанти для бізнесу з найкращими умовами.

Compare Listings