We found 0 results. View results
Your search results

Будинок Берга

У продовженні розповідей про історичні будівлі нашого міста, сьогодні ми поговоримо ще про одну важливу для Миколаєва архітектурну будову – Будинок Берга по вулиці 1-а Слобідська, 31. Дана будівля є, мабуть , єдиним цікавим об’єктом з погляду архітектури в цій околиці.

Зовсім недавно (станом на кінець січня 2017 року) тут проводилися роботи з реконструкції будівлі з надбудовами мансардного поверху. Зараз будинок практично втратив свій колишній вигляд і в ньому дуже важко розрізнити об’єкт культурної спадщини.
Одноповерховий будинок з черепашника без нанесення штукатурки яскраво виділявся на тлі навколишніх будівель. Ширина лицьового фасаду – шість віконних осей. Останні осі виділені каннельованими лопатками, в крайній лівій знаходиться вхідний портал. Вікна оформлені кам’яними наличниками. Над крайнім правим кутом збереглися залишки парапетного стовпчика. Швидше за все, такі ж стовпчики стояли над простінками головного фасаду, а вхідний портал був увінчаний аттиком.
Цей будинок, а також кілька сусідніх, наприкінці XIX початку XX століття належав відомому в місті сімейству Берг. Юхим Арисович (Арестович) Берг (сер. XIX ст.–14.07.1905) — миколаївський купець, етнічний німець, голосний міської думи (1897 – 1901 та 1901 – 1905 рр.), член Ради старійшин Миколаївського міського зібрання Невська церква при реальному училищі (1901). Володів садовим закладом «Бель-Вю», заснованим 1890-го.

Син Берга, Володимир Юхимович, як представник купецтва перебував у Торговій депутації 3-ї ділянки Миколаєва, в 3-му розкладочному за промисловим податком Присутності та 1-й Присутності з податку з нерухомих майна (1910-ті).

У 1900-х протягом кількох років у будинку Берга квартирував священик Іван (Іоанн) Іванович Звєрєв. Він служив у церкві Олександра Невського на Військовій Слобідці, завідував парафіяльним училищем при Олексіївській церкві, входив до складу ради Миколаївського відділення Одеського Свято-Андріївського братства.

Compare Listings