We found 0 results. View results
Your search results

“Ничейні квартири”: чи варто купувати

16.11.2023

Спадкування – це перехід прав на майно, яким володів громадянин на праві приватної власності. Після його смерті майно переходить до спадкоємців. Але буває, що спадкоємців немає або вони відмовилися від спадщини.
Квартири, що не мають власника, завжди були об’єктом пильної уваги з боку різних осіб. Часто шахраї оформляють фейкові спадщини, щоби продати такі квартири довіреним покупцям. Методи бувають різні, наприклад, як підробка документів або продаж за низькою ціною. Однак коли такі шахрайства виявляються, прокуратура чи міська адміністрація подають позов на визнання договору недійсним. В результаті скасовується державна реєстрація та квартиру забирає держава. Ризики такої покупки суд поклав на довірених покупців, які залишилися без грошей та житла.

Що якщо ви придбали “нічийну квартиру”?

У постанові від 14.12.2022 461/12525/15-С Верховний Суд зазначив такі моменти:

  • якщо майно, успадковане територіальним співтовариством, було продано не спадкоємцем і перейшло у власність сумлінного покупця, то співтовариство має право тільки на отримання грошової компенсації;
  • запити на відміну рішення про державну реєстрацію майна, подані продавцем (спадкоємцем) або сумлінним покупцем (покупцем) з метою визнання договору купівлі-продажу недійсним, не є ефективним засобом захисту;
  • територіальна спільнота не має права власності на майно, яке було незаконно придбане з його володіння, і не має права вимагати повернення такого майна від сумлінного покупця до свою користь.

Відповідно до такого підходу суду права сумлінних покупців захищені. Але все ж таки будьте гранично обережні з документами, які були нещодавно оформлені.
Радимо довірити відповідальний процес купівлі успадкованої квартири співробітникам агентства нерухомості АН “Оксаген”. Вам не доведеться з’ясовувати усі питання самостійно. АН “Оксаген” до ваших послуг! Телефонуйте, завжди раді допомогти!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings