We found 0 results. View results
Your search results

Готель-пансіон «Вімут»: будинок з левами та ангелами

Будинок Вімута міг би стати однією з родзинок головної вулиці Миколаєва. Наразі будівля, на жаль, руйнується, а перший поверх зайнятий комерцією. Колись тут знаходився один із найпопулярніших готелів міста.

Готель-пансіон «Вімут»– єдина з збережених на вулиці Соборній триповерхова дореволюційна споруда з унікальним декором. Будівля колишнього готелю знаходиться за адресою – Соборна, 3. Збудована вона була на початку 20 століття у стилі “неоренесанс”. Нині це пам’ятка архітектури місцевого значення. Будинок досі справляє враження солідного архітектурного шедевра.

Історія будівлі 

Краєзнавці можуть багато розповісти про цей красивий будинок в центрі міста. Збудував його Броніслав Людвігович Вімут, етнічний поляк, лікар і підприємець. Вімут був знаменитим лікарем у місті, членом Санітарної виконавчої комісії, перебував у Миколаївському товаристві лікарів у 1900-ті роки. Разом із братом Юліаном, він провів довгий час. володів магазином аптекарських товарів на вулиці Соборній. У 1907 році він відкрив готель-пансіонат, де можна було зняти номер для сімейного проживання. На нижніх поверхах працювали магазини та кафе, серед них «Варшавська кондитерська» М. Ткачукова. Напис B.WIEMUTH» можна побачити лише на старих радянських фото.
Пізніше в 1911 році новим власником готелю на Соборній став купець Шардт, а ще пізніше – Йосиф Барбе. На той час Барбе володів найкращим у місті готелем «Лондонським». Він повністю переробив готель: змінив обстановку, провів електрику та найняв прислугу.
За радянських часів будинок був націоналізований, тут жили заводські робітники. Будинок знаходиться в напіваварійному стані, а остання реставрація проводилася далекого 1970 року.

Compare Listings