We found 0 results. View results
Your search results

Театр Монте – важливий центр культурного життя Миколаєва

Час зберігає для нас безліч цікавих визначних пам’яток. Театр Монте у Миколаєві (Театр Шеффера, Товариство російських драматичних театрів, Драматичний театр імені Карла Лібкнехта, Театр імені Скрипника, Російський драматичний театр імені В. П. Чкалова) розташований у самому серці міста на вулиці Адміральській, 25. Заснований він був у 1881 році і є значущою архітектурною пам’яткою нашого міста. У 2009 році театр набув статусу академічного. Зараз будівля театру вважається пам’яткою архітектури місцевого значення.

Як було створено театр 

Відомо, що перший театр з’явився в Миколаєві ще в 1840 році. Збудував його Іван Васильович Міллер, прусський підданий, власник столярної майстерні. Заснував він театр у власному будинку на розі вулиць Московської та Микільської. Театр розважав військових навіть у часи Кримської війни. У 1880 році після новин про пожежу у віденському інк-Театрі наказом миколаївського губернатора русинівський та міллерівський театри були закриті, як не були безпечні для публіки.В той же час наприкінці 1880 року міщанин Карл Монте, власник відомого готелю в місті з рестораном «Золотий якір» на розі Адміральської та Різдвяної подав прохання про дозвіл будівництва приватного театру. Збудований театр був у 1881 році за проектом архітектора Т. К. Брусницького. Будинок виходив фасадом на Різдвяну вулицю (вулицю Лягіна), а глухою стіною — на Адміральську. Зал був розрахований на 900 осіб. По фасаду розміщені музи: Мельпомена – муза трагедії та Талія – ​​муза комедії. Архітектор Теофіл Касперович Брусницький за основу взяв проект театру у місті Рибінську. Усі меблі для театру доставили з Відня. У 1894 році Карл Монте продав театр Якову Шефферу, який перепланував будівлю.
На сцені в Миколаєві співав Федір Шаляпін, грали Віра Комісаржевська, Марк Кропивницький, Панас Саксаганський, Микола Садовський, Марія Заньковецька, Михайло Старицький, Іван Карпенко-Карий.
Театр Монте досі прикрашає кут головної вулиці Миколаєва і справляє приголомшливе враження.

Compare Listings