We found 0 results. View results
Your search results

Купівля квартири іноземцем в Україні на вторинному ринку: необхідні документи

15.01.2024

Якщо іноземець хоче купити будинок чи квартиру на вторинному ринку, таку покупку можна здійснити за допомогою нотаріально засвідченого договору.

Для проведення таких транзакцій потрібні наступні документи:

  • паспорт та посвідчення особи;
  • свідоцтво про шлюб у разі наявності чоловіка/дружини;
  • нотаріально засвідчену письмову згоду чоловіка (згідно з українським законодавством щодо спільної власності подружжя).

Продавець має надати таку документацію:

  • свідоцтво про право власності на нерухомість;
  • технічний паспорт нерухомості;
  • звіт про оцінку майна;
  • довідку про склад сім’ї;
  • копії паспортів та посвідчень особи.

Витяг з Державного реєстру про реєстрацію прав є найважливішим документом, що підтверджує право власності на нерухомість. Цей документ, а також інші ключові документи, такі як свідоцтво про право власності, договір, за яким придбано нерухомість, та реєстраційне посвідчення, потребують особливої уваги та обов’язково мають бути засвідчені підписом та печаткою нотаріуса.

Документи, які потрібні іноземцям для операцій з нерухомістю

Іноземцям, які бажають придбати нерухомість, необхідні такі документи:

  • дійсний закордонний паспорт;
  • перекладений та нотаріально завірений в Україні паспорт;
  • ідентифікаційний код.

Ідентифікаційні коди видаються після подання заяви до податкової протягом тижня. Для цього потрібно надати паспорт з перекладом та свідоцтво про реєстрацію. Вид на проживання можна не пред’являти. Але варто зазначити, що вид на тимчасове чи постійне проживання є обов’язковим для законного перебування іноземців на території України.

Загальний порядок купівлі нерухомості включає укладання договору купівлі-продажу за участю нотаріуса та його реєстрацію у державному реєстрі. Нотаріус під час реєстрації перевіряє сплату всіх обов’язкових зборів, законні права сторін на вчинення правочину, а також відсутність іпотеки або прав третіх осіб на майно.

Оплата зазвичай проводиться тільки при укладанні договору, якщо не зазначені інші обставини. Важливо пам’ятати, що ввезення готівки понад 10 000 євро в Україну підлягає обов’язковому декларуванню в митних органах. При внесенні оплати готівкою до банку також потрібно подання відповідної декларації.

Для реєстрації права власності необхідно надати оригінали документів, що залишилися у вас після покупки (договір, технічний паспорт, витяг), до державного реєстру. Потім потрібно зареєструвати та переоформити договори для оплати комунальних послуг.

Які податки потрібно сплатити?

У разі володіння нерухомістю менше трьох років та продажу з боку іноземця (за умови, що іноземець є резидентом України, та розмір збору може бути індивідуально регульований Міністерством фінансів), попередні ставки податків для пенсійного внеску, державне мито та військовий збір залишаються без змін (1 %, 1% та 1,5% відповідно). Натомість ставка податку на доходи фізичних осіб зросте з 5% до 18%.

Загальна площа квартири чи будинку визначає розмір податку: об’єкти із площею до 60 квадратних метрів для квартир, до 120 квадратних метрів для будинків та різних житлових приміщень до 180 квадратних метрів звільняються від податку. У разі нерухомості, яка перевищує ці ліміти, встановлюється податок у розмірі 0,5% від мінімальної заробітної плати для квартир та 1% для будинків.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings