We found 0 results. View results
Your search results

Купівля квартири на вторинному ринку: на що звернути увагу?

16.11.2023

Купівля квартири – фінансово-правова операція, яка регламентується житловим кодексом. Якщо ви не експерт у сфері нерухомості, то варто звернутися за допомогою. Звернувшись до агентства нерухомості, ви отримаєте консультацію з юридичних та технічних питань. Ріелтор візьме на себе організацію процесу пошуку, переговорів та запропонує найбільш підходящі варіанти з огляду на ваші вимоги. Це не повний перелік послуг, але звернення до ріелторів може значно прискорити пошук квартири.

Перед покупкою вторинної нерухомості слід кілька разів відвідати квартиру, переважно вдень і ввечері. Крім того, слід звернути увагу на характеристики та інфраструктуру району, а також перевірити стан прибудинкової території, будівлі та під’їзду. Під час огляду квартири слід ретельно розглянути всі елементи: підлогу, стіни, стелі, труби, сантехнічні пристрої та лічильники. Також важливо перевірити документи на нерухомість.

Огляд житла 

Від того як проводився огляд квартири, залежить, чи будуть виявлені недоліки відразу, або вони стануть неприємним сюрпризом вже після операції купівлі-продажу.

На що звернути увагу під час огляду квартири?

Історія квартири 

Це напевно перше, що варто зробити, – замовити виписку з Державного реєстру прав на нерухомість, за якою ви зможете дізнатися історію квартири з 1998 року. Покупець зможе дізнатися скільки разів змінювався власник квартири, чи були по ній судові суперечки чи позови, чи не знаходиться об’єкт в іпотеці чи арешті.

Перевірка власника квартири 

Необхідно звернути особливу увагу на власника нерухомості. Ваше завдання з’ясувати, чи належить він до групи ризику, чи ні. Якщо у власника проблеми з алкоголем, наркотиками чи він психічно не здоровий, то угода надалі може бути визнана недійсною.

Якщо ж об’єкт продається за довіреністю, покупець і ріелтор повинні перевірити справжність документів. Вас має насторожити, якщо: 

  • від вас приховують власника житла;
  • часті продажі даного об’єкта.

Фахівці радять оцінювати не тільки власника, а й ретельно перевіряти всі документи.

Перевірка прописаних на житлоплощі 

Краще заздалегідь дізнатися, чи є прописані на даній житловій площі. У деяких випадках можуть претендувати на користування житлом. Також варто оцінити всі ризики, якщо в квартирі прописані люди з поганим здоров’ям або у віці. Особливо має насторожити, якщо вони є колишніми власниками цього житла.

Дізнатися про претендентів на квартиру 

Необхідно перевірити, чи не було виписано з квартири людину через вибивання терміну у в’язниці. Згідно із законодавством України, після повернення така людина може знову прописатись у квартирі. Якщо нерухомість була куплена в шлюбі, завжди потрібен дозвіл чоловіка/дружини.

Ще одним моментом є спадок. Якщо продавець отримав нерухомість у спадок, то не полінуйтеся перевірити чи не претендують на житлову площу інші спадкоємці.

Не вірте першому враженню  

Перше, на що звертають увагу покупці, – це якісно виконаний ремонт. Але це далеко не все, що потрібно перевірити. Експерти радять звертати увагу саме на те, що надалі може вимагати найсерйозніших витрат: від стану комунікацій до якісно виведених стін та стелі.Часто покупці віддають перевагу квартирам вже з готовим ремонтом, навіть якщо це просто косметичний ремонт. Але це іноді маскує лише суттєві недоліки.

Чек лист при перевірці квартири: 

  • Бажано, щоб купівля квартири відбулася за присутності власника житла.
  • З’ясовуємо, на якій підставі власник володіє нерухомістю.
  • Дізнаємося, хто прописаний у квартирі.
  • Вивчаємо історію квартири.
  • Перевіряємо документи власника.
  • Оглядаємо технічний стан об’єкта.
  • Довідаємося інформацію про сусідів, чи легко з ними поводитися і так далі.

Якщо ви ніколи не займалися покупкою житла або просто не хочете в це вникати, але хочете купити квартиру швидко і вигідно, звертайтеся до нашого АН “Оксаген” , наші ріелтори сумлінно виконають ваше доручення та допоможуть купити квартиру, яка вам потрібна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings