We found 0 results. View results
Your search results

Продаж нерухомості, отриманої у спадок

22.11.2023

Продаж житла – це важливий та відповідальний процес, при якому потрібно враховувати усі нюанси. Особливо це стосується нерухомості, отриманої у спадок.
Здебільшого, власники нерухомого майна, яке вони отримали у спадок, намагаються одразу ж продати його. Хоча українці не завжди із задоволенням купують таке житло через низку причин:

– |забобони. Покупці  не завжди наважуються купувати житло, власники якого нещодавно померли;

– проблеми, які можуть виникнути з потенційними спадкоємцями;

– оформлення спадщини незаконним шляхом і т.д.
Тому продавцю (спадкоємцю) треба діяти відкрито, щоб покупець не засумнівався у щирих намірах власника та не змінив своє рішення в останній момент.
Продаючи житло, спадкоємець має подбати про підготовку необхідної документації.

Стадії підготовки спадщини

Спочатку необхідно оформити спадщину та підтвердити право на володіння квартири. Документи набирають чинності з подання заяви до нотаріуса. На це дається 6 місяців від дня смерті спадкодавця. Так як ця процедура може затягтися через складність підготовки необхідної документації, постарайтеся у найближчі терміни вирішити це питання.

Документи на нерухомість, отриману у спадок

Зберіть необхідний пакет  документів (свідоцтво про смерть, заповіт, підтвердження родинних зв’язків), а найкраще проконсультуйтеся у нотаріуса.
Якщо спадкоємців на житло кілька, необхідно визначити право кожного спадкоємця на нерухомість.Після вирішення цих питань між потенційними спадкоємцями підписується договір (розділ порівну вартості житла, виплата компенсацій однієї зі сторін іншою тощо), і через 6 місяців після смерті спадкодавця спадкоємець отримує свідоцтво про право на спадщину, яке є основою для оформлення документів на нерухомість.

Продаж нерухомості

Далі процедура продажу нерухомості, отриманої у спадок мало чим відрізняється від звичної.

Оголошення про продаж

Для цього скористайтеся різноманітними безкоштовними онлайн – дошками для розміщення оголошень, подайте замітку про продаж в місцеві газети, постарайтеся розповісти якомога більшій кількості людей про об’єкт, що продається. Звичайно ж, найшвидше Вам допоможуть у цій справі агенції нерухомості, співробітники яких вирішать усі питання самостійно.

Підготовка документації

Намагайтеся підготувати необхідні документи наперед – паспорт, ідентифікаційний код, експертна оцінка, реєстрація права власності.

Умови продажу

Після показу житла і обговорення всіх питань, що виникають, обговорюються умови продажу. Якщо в жодної зі сторін не виникають претензії, нотаріус укладає попередній договір купівлі-продажу з передачею задатку.

Оформлення основного договору

Після закінчення обговорюваного періоду сторони підписують основний договір і передаються права власності на нерухомість.

Податки при продажу житла

На нерухомість, яка була отримана у спадок, не поширюється умови статті 172 Податкового кодексу України щодо оплати податку при продажу не частіше 1 разу у звітний податковий період нерухомості, яка перебувала у власності не менше 3 років. Тому під час продажу такого житла податок на дохід фізичних осіб не стягується. Така сама ситуація і з військовим збором – такий податок продавцем не сплачується згідно з розділом IV Податкового кодексу України.
Хоча подібне питання цілком можна вирішити самостійно, ми настійно рекомендуємо звертатися до агентств нерухомості, співробітники яких виконають усі етапи даної процедури швидко та якісно, ​​заощадивши Ваш час!

Compare Listings