We found 0 results. View results
Your search results

У яку нерухомість краще інвестувати у 2021 році?

16.11.2023

Ринок нерухомості в Україні залишається серед найпривабливіших для вкладення коштів та збільшення доходу. Інвестиції в нерухомість залишаються більш традиційними, ніж купівля золота або цінних паперів. На даний момент факторів, які могли б сприяти зниженню цін, немає, і нерухомість тільки продовжує зростати в ціні, незважаючи на кризу. Чи варто зараз купувати квартиру? Експерти кажуть, що все залежить від планів на майбутнє та від типу нерухомості.

У 2021 році інвестори найохочіше купують квартири бізнес і комфорт класу. Також клієнти звертають увагу на нові комплекси “місто в місті” або “0 км”. Їхня перевага в тому, що тут все під рукою, інфраструктура досить розвинена.

Цього року краще розглянути інвестиції вже в готове житло, на етапі будівництва є високі ризики, хоча дохідність таких інвестицій досить висока. В Україні в уряді роблять кроки для захисту інвестора, але все ж таки законопроекти ще не працюють. Що стосується комерційної нерухомості, після скасування локдауну цей сегмент оживає. Добре почувається і логістична нерухомість.

Квадратні метри стануть дорожчими 

З початку цього року ціни на квартири у великих містах підвищилися в середньому на 10%. Темпи подорожчання залежать від регіону та класу житла. Первинний ринок зріс у ціні загалом на 12,5%, а вторинний – 7-10%. Попит підвищується на 3-5% щомісяця.На думку фахівців потенціал зростання є, особливо це стосується багатофункціональних комплексів та еко проектів. Ринок нерухомості стабільний, попит зростає і тому є ймовірність того, що нерухомість підвищиться в ціні. Дорожуватиме і нове житло, і квартири на вторинному ринку. У Києві це буде третя хвиля збільшення цін з початку 2021 року.

За словами президента Асоціації фахівців з нерухомості Юрія Пити, наприкінці 2021 року житлова нерухомість може подорожчати від 5 до 10%. І це зростання вже спостерігається. У столиці зберігається добрий попит, люди хочуть зберегти свої заощадження, інвестуючи у квадратні метри. В Україні наразі немає надійних джерел для інвестицій для отримання доходу, тож інвестори обирають саме нерухомість. На цінову політику також впливає кількість збудованих об’єктів, а з кожним роком їхня цифра скорочується. Девелопери стверджують, що попит перевищує навіть можливості забудовників. Однією із причин є нестача землі для забудови, а інша проблема – зростання на будівельні матеріали та роботу фахівців.

Все ж, попри подорожчання нерухомості, зростання буде незначне. Якщо судити з кількості угод, їх кількість зросла на 15% проти минулим. Але ця статистика стосується однокімнатних та двокімнатних квартир поблизу розвиненої інфраструктури. Попит на малогабаритне житло (35-50 кв.м.) залишається високим і саме це провокує збільшення вартості житла.

Яку квартиру купити в 2021 році?

Відповісти на запитання, яку квартиру купити в Миколаєві 2021 року, досить складно, все залежить від ваших переваг та фінансових можливостей. За словами ріелторів, останнім часом покупці роблять вибір на користь функціональних планувальних рішень. Люди хочуть отримати якнайбільше “працюючого” простору, а житло з нестандартним плануванням все важче продати. З нестандартного планування відносять низькі стелі, вузькі ніші, прямокутні кімнати, маленькі кухні. Попит мають квартири, кімнати в яких розділені один від одного з квадратною формою. Плюсом буде наявність великих вікон. Зріс продаж квартир з оздобленням. Очевидно, люди втомилися витрачати зайвий час на ремонт.
Багато хто в 2020 році перейшли на віддалений формат роботи, виною тому пандемія. У зв’язку з цим дедалі частіше почали цікавитися, чи можна обладнати у квартирі окреме місце для роботи. Щодо великих за площею квартир, вони завжди привертають увагу, але при виборі житла важливим фактором є ціна. А зниження фінансових можливостей покупців у 2021 році роблять великогабаритні квартири невигідним варіантом. Також зараз інтерес покупців зміщений у бік купівлі заміських будинків, особливо де підключені всі комунікації і є інфраструктура.

Ситуація на ринку нерухомості постійно змінюється, тому найкращим варіантом є відстеження актуальних пропозицій. Наше АН “Оксаген” допоможе знати сучасні тенденції. Телефонуйте, завжди раді допомогти!

Compare Listings