We found 0 results. View results
Your search results

Як не помилитися при продажі квартири?

16.11.2023

Як визначити реальну ціну нерухомості, квартири чи будинку? Як працюють майстри ринку нерухомості? Це, напевно, перше питання, яке виникає у власника квартири або будинку, який хоче продати свою нерухомість. Розберемося в цій статті, на які аспекти варто звернути увагу при визначенні вартості та як зробити успішну угоду.

Як дізнатися вартість квартири?

Стартова вартість нерухомості – це саме та ціна, яка буде встановлюватися при виході на ринок. Простіше кажучи, це цифри, які вказуються в оголошенні про продаж. Визначення вартості житла – це надзвичайно важливий чинник, адже якщо заявлена ​​ціна дуже висока в ній ви вже прорахували і можливість торгу, то може й торгуватися не вийде, як ніхто не буде зацікавлений у покупці такого об’єкта.

Які існують способи оцінки на ринку нерухомості?

Сьогодні на ринку нерухомості існує три основні методи формування ціни для продажу, докладніше розповімо про них.

  1. Самостійна оцінка. У цьому випадку, звичайно, доведеться робити все самостійно. Необхідно проаналізувати всі схожі оголошення про продаж в тому самому районі, де і розташована ваша квартира. Ціна може відрізнятись в діапазоні від 5 до 20 відсотків. Варто зазначити, що ціни на схожі варіанти формувалися за тими самими правилами і в них може бути закладений торг.І якщо ви до завищених очікувань конкурентам, додасте ще й свої, вийде зовсім не ринкова ціна. На ціну впливає багато факторів: локація, стан будинку, планування, транспортна розв’язка, інфраструктура тощо. Також при визначенні вартості слід звертати увагу на площу та додаткові метри (балкон, лоджія, комора). Ціна може підвищуватися, якщо поблизу є різні соціальні об’єкти: школи, садки, лікарні та ін. Ціну можна сміливо підвищувати, якщо у власника є місце для паркування. Що стосується елітної нерухомості, тут вартість не варто порівнювати із звичайними квартирами. Закритий двір, відеоспостереження, охорона оцінюються по-іншому. Якщо говорити про ремонт, то не кожен покупець готовий платити за практично однакову квартиру більше через наявність дорогого ремонту. Зазвичай люди люблять переробляти все на власний смак. Тому ремонт можна включити у вартість, але не обговорювати це. Якщо квартира сподобається, питань не буде. В іншому випадку можна зробити невеликі відступні, які краще заздалегідь включити у стартову вартість.
  2. Офіційна оцінка. Оцінювачі – це компанії або люди, які визначають вартість нерухомості. Їхня основна мета – встановити вартість для податків. Якщо ви плануєте продати нерухомість, то цією оцінкою також варто поцікавитися, але це не єдине джерело інформації. Також Фонд державного майна України 29 червня 2021 року оголосив про запуск Сервісу автоматичної оцінки нерухомості.
  3. Професійна оцінка. Найкраще ринок нерухомості знають ріелтори та агентства нерухомості, оскільки в їхніх базах знаходяться сотні та тисячі квартир. Фахівці працюють з кількома варіантами цін:
  • ціна в рекламі;
  • ціна, на яку згоден продавець;
  • ціна, на яку згоден покупець;
  • реальна ціна, за яку відбудеться угода. Агент може за короткий час зробити попередню оцінку нерухомості, така впевненість ґрунтується на досвіді продажів схожих квартир, за аналізом ринку, статистикою колег та заявками покупців. Ріелтори, використовуючи лише свою внутрішню базу агентства та допомогу колег, можуть і без реклами знайти покупця за кілька днів.

Підсумок, встановлювати ціну квартири потрібно: 

  • аналізуючи пропозиції інших продавців;
  • за даними офіційних порталів;
  • за допомогою професійного агента.

Сьогодні ринок нерухомості орієнтований на покупця і саме він диктує свої умови і правила. Покупцеві потрібен товар, якого надміру над ринком, і це стосується різних сегментів нерухомості. А щоб вигідно продати, мало просто ознайомитися тільки з інформацією в інтернеті, потрібно мати досвід у переговорах, розбиратися в психології та мати високі комунікативні навички. Тому без досвідченого спеціаліста продавцю буде дуже складно.

У нас в АН “Оксаген” є багато інструментів, щоб залучити покупця, на відміну від власника нерухомості, який має можливість тільки розмістити оголошення. З нами можна бути впевненим, що з ціною об’єкта не промахнетесь, то ви почуєте всі пропозиції від покупців, які дивляться схожі варіанти.
Чекаємо Вам в АН “Оксаген”!

Compare Listings