We found 0 results. View results
Your search results

Чи вигідно робити ремонт перед продажем квартири?

16.11.2023

Багато власників нерухомості ставлять собі питання, а чи варто робити ремонт квартири для продажу? Чи потрібний капітальний ремонт чи достатньо лише косметичного? Є думка, що квартиру з хорошим ремонтом можна продати дорожче і швидше. Чи це так насправді? У цьому матеріалі поділимося досвідом нашої агенції нерухомості “Оксаген”.
Якщо коротко, в більшості випадків серйозний ремонт не підвищить ціну вашої квартири, а витрачені сили і час теж коштують грошей. Звичайно, квартира з ремонтом завжди виглядає краще, але щодо продажу – куплять її чи ні, залежить багато в чому від її вартості. У цьому питанні важливо проаналізувати, наскільки підвищиться вартість квартири, якщо зробити ремонт. Відштовхуючись від цього, можна зрозуміти, чи варто займатися ремонтом.

 Чому ремонт перед продажем не окупається?

Багато ріелторів кажуть, що “ремонт продати не можна”. Як правило, вкладення в ремонт не окупаються під час продажу нерухомості. Але все ж таки деякі об’єкти просто потребують косметичного ремонту, оскільки він підвищує шанси на швидкий продаж.

Якщо у вас чудовий смак, є знайомі, які займаються ремонтом, хороший досвід – все одно не варто займатися ремонтом квартири перед продажем. Особливо не варто цього робити, якщо ви продаєте квартиру без оздоблення.Навпаки, це може негативно вплинути на продаж житла і звужує коло потенційних покупців. Любителі класичної музики лофт у вас не куплять, як і любитель мінімалізму, ремонт у стилі прованс не оцінить.
Яким би хорошим не був би ваш ремонт, ви на ньому особливо не заробите. Варто пам’ятати, що найважливіший аргумент для покупця – це ціна. А потім він уже розглядатиметься все інше. Аналізувати потрібно ринок, а чи не свої смаки.
Ще один важливий момент, підхід до ремонту залежить ще від того, в якому сегменті ваше житло знаходиться. Покупці еліт класу мають зовсім інші критерії вибору, ніж у покупці у сегменті масового житла. Хороший ремонт у цьому класі підкреслює клас житла, його унікальність та статус. Без ремонту в такому класі об’єкт буде складніше презентувати та пояснити його високу вартість. Але, що стосується економ класу чи комфорту, то тут все інакше. Покупці тут інвестують у квадратні метри, а не в престиж та унікальність. Тут важлива економія при покупці житла, локація, інфраструктура та інші фактори. Рідко хто захоче доплачувати за зроблений якісний ремонт.
Звичайно, є й винятки. На ринку є і квартири з дизайнерським ремонтом, вони продаються за ціну, яка включає витрати на нього. Така квартира може довго чекати на “свого” покупця, який буде в захваті від ремонту і готовий за нього заплатити.
Що радять ріелтори перед продажем квартири?

Практичні поради від ріелторів: 

  • Для продажу житла потрібен звичайний ремонт. Важливо привести все до ладу. Можна найняти клінінгову компанію, добре прибрана нерухомість продається помітно швидше і вигідніше.
  • Уникайте нестандартних моделей меблів та химерних декоративних елементів. Краще вибрати класичний стиль. Але, якщо в квартирі вже є ремонт за участю дизайнера, то можна додати його до ціни.
  • Якщо ваша нерухомість зовсім у “сумному” стані, зробіть косметичний ремонт. Він коштує недорого, але зробить об’єкт привабливішим.

Все, що потрібно для власника – передати в користування нового власника прибране приміщення з ненав’язливою обробкою та акуратними меблями яка додасть об’єкту цінності.

Чи вигідно робити ремонт перед продажем? Якщо це робиться тільки для продажу квартири, то здебільшого немає. Ви витратите гроші та сили, а вигоди не буде. Але легка “косметика” в “убитій” квартирі підвищить її привабливість і збільшить шанси на продаж. АН «Оксаген», наші фахівці допоможуть продати житло швидко та підкажуть, як діяти у певній ситуації!

Compare Listings