We found 0 results. View results
Your search results

Договір дарування чи купівлі-продажу: що краще?

16.11.2023

При угодах з нерухомістю багато хто хоче заощадити на податках або витратах. І одним із найпоширеніших випадків економії є оформлення договору дарування замість купівлі-продажу. У чому різниця і чи є ризики? Звичайно, все залежить від певних факторів, спробуємо розібратися у цьому матеріалі. Під час укладання певного договору варто враховувати як скорочення поточних витрат, а й виникнення проблем і витрат надалі.

Договір купівлі-продажу та договір дарування: у чому відмінність 

Договір купівлі продажу – угода, яка укладається у письмовій формі між продавцем та покупцем. Продавець зобов’язується передати об’єкт у власність іншій стороні (покупцеві), а покупець зобов’язується прийняти нерухомість та сплатити певну суму.

Договір дарування – передача прав власності на безоплатній основі, тобто безкоштовно . Питання дарування регулюється статтею Цивільного кодексу 717.

Чим відрізняється договір дарування від договору купівлі-продажу?

Бує, що договір дарування є насправді прихованим договором купівлі-продажу і його укладають для:

  • обходу процедури реалізації права переважної купівлі;
  • ухилення статусу спільної власності при даруванні одному з подружжя;
  • купівлі нерухомості в статусі особистої власності.

Основні відмінності договору дарування від договору купівлі-продажу: 

  • Нерухомість при договорі дарування передається безоплатно, при купівлі-продажу продавець зобов’язаний сплатити суму, зазначену в договорі.
  • Якщо укладено договір купівлі-продажу, то шансів дуже мало, що він буде визнаний недійсним.
  • Подарувати об’єкт, власником якого є неповнолітній, не можна. Його можна тільки продати з дозволу органів опіки та піклування.
  • Дарник має право подарувати свою виділену частину у власності на нерухомість без повідомлення про це інших власників. Під час укладання договору купівлі-продажу продати свою частину не можна без повідомлення інших співвласників, оскільки вони мають за законом переважне право на покупку.
  • Дарувач може анулювати договір, якщо проти нього було скоєно злочин або проти його сім’ї (шантаж, погрози, обман і так далі).

Оподаткування 

Що стосується оподаткування, під час укладання договору купівлі-продажу все стандартно: податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) та військовий збір. Дохід визначається від вартості нерухомості, яка вказується в договорі купівлі-продажу (докладніше читайте в нашій статті про податки poyasneniya-nalogovoj-sluzhby”>https://oksagen.ua/blog/nalogi-pri-prodazhe-nedvizhimosti-v-2021-godu-poyasneniya-nalogovoj-sluzhby).

У разі оформлення договору дарування, все залежить від того, хто і кому дарує нерухомість. Якщо це родичі 1-ї чи 2-ї лінії спорідненості, то податок не сплачується. Якщо обдарований не є родичем по 1-й або 2-й лінії, йому необхідно сплатити податок 5% і військовий збір 1,5%. Дарування нерухомості родичу нерезидента будь-якого ступеня спорідненості або людині, з якою вона не має родинних зв’язків, має на увазі виплату податку на дохід — 18%, військовий збір – 1,5 % і держмито – 1%.

Як правило, вибираючи спосіб передачі майна, люди можуть зупинитися на тому чи іншому варіанті. Все індивідуально та залежить від певних причин. Важливо укласти угоду правильно, щоб у подальшому не виникло проблем та обтяжуючих наслідків. Звертайтесь до АН “Оксаген”, наші фахівці проконсультують з будь-яких житлових питань!

Compare Listings