We found 0 results. View results
Your search results

Що робити, якщо сусіди «прихватизували» частину вашої землі

23.11.2023

Якщо після того, як Ви викрили сусідів у порушенні кордонів земельної ділянки, і вони не визнають цього, одразу звертайтеся до суду.

«Сусіди по дачному кооперативу захопили невелику частину моєї землі і розорали свою ділянку, притиснувшись до кущів смородини, які я висадив, як належить, тобто на відстані не менше 1 м від межі! Тобто виходить, що вони не лише розорали її, а й зайняли смугу моєї ділянки близько метра. Через ці «нововведення» я тепер не можу збирати нормально врожай зі своїх особисто висаджених кущів, бо доводиться топтати чужі грядки, що викликає явне невдоволення сусідів. Після цього я провів замір своєї ділянки згідно земельного плану – безпосередньо від дороги до ораної сусідами землі. Виявилося, що закріплений за мною наділ став більш ніж на метр коротшим. При цьому сусіди категорично відмовляються повертати його. Як діяти в такій ситуації, до яких організацій звертатися? Якого розміру має бути ширина межі?» – Микола Науменко, м. Дніпропетровськ.
Відповідає адвокат юридичної організації “Універс-Альянс” Юрій Андрощук:

«Початкова інстанція, до якої варто звернутися для вирішення всіляких земельних спорів – це відповідна місцева рада. Описав ситуацію, що склалася, можна звернутися до них письмово або на словах. Якщо сусіди відмовляються добровільно вирішити конфлікт, за Вами закладено право на звернення до судової інстанції.Нормативною базою для такого роду звернень є 17 розділ Земельного кодексу України під назвою «добросусідство», який регламентує власника земельної ділянки вимагати від власників сусідніх ділянок сприяти встановленню твердих кордонів або відновленню межових знаків у тих випадках, коли вони зникли, стали нерозбірливими або перемістилися. Варто зазначити, що види межових знаків, а також процедура відновлення кордонів повністю визначаються органом центральної виконавчої влади щодо питань земельних ресурсів. При цьому витрати на встановлення суміжних кордонів несуть власники земельних ділянок в однаковій кількості, якщо інший розподіл не встановлено між ними в угоді (стаття №106 Земельного кодексу)».

Compare Listings