We found 0 results. View results
Your search results

Що краще: квартира чи приватний будинок?

16.11.2023

Сперечатися про те, що краще – будинок або квартира, безглуздо, кожному своє. Але, якщо є сумніви, то чому б не розглянути переваги та недоліки цих видів житла та зробити остаточний вибір.
Пандемія коронавірусу вплинула на всі сфери нашого життя, в тому числі і на ринок нерухомості. Експерти зазначають, що останнім часом у всіх регіонах України суттєво зріс попит на приватний сектор у межах міста та за її межами. У столиці України, наприклад, на оголошення про продаж чи оренду будинків у передмісті почали відгукуватися на 70% частіше. Своя ділянка, більше простору, свіже повітря, можливість займатися спортом – все це приваблює потенційних покупців приватних будинків. Але фанатів життя у квартирі також чимало. Розберемося, як зробити правильний вибір: приватна садиба чи квартира?

Що вигідніше для покупки?

Експерти ринку нерухомості стверджують, що собівартість квадратного метра при будівництві бюджетного будинку може бути дешевше, ніж у вже в готовій квартирі. Але варто враховувати, що при будівництві будинку не варто економити і сума може вийти за межі вашого бюджету.При будівництві будинку найважливіше: 

  • геодезична зйомка;
  • розробка проекту за участю архітектора, можливо, дизайнера;
  • якісна установка фундаменту;
  • вибір матеріалів для покрівлі, стін та перекриттів і так далі.

Оптимальний розмір будинку – 100 квадратних метрів, такий будинок ідеально підійде для сім’ї з двох-трьох осіб. Чим більший будинок, тим більше витрат буде потрібно на всіх етапах. Також ріелтори зазначають, що будинок понад 100 квадратів продати складніше. Ну, і, судячи з ринку нерухомості, будинки реалізуються довше, залежно від місця локації.
Що дорожче квартира або будинок – складне питання, тут потрібно враховувати безліч нюансів, все залежить від покупця. Йдеться про різну площу. Наприклад, популярний варіант у покупців – квартира 35 квадратних метрів, але будинок такого розміру важко уявити.

Обслуговування будинку та квартири: витрати 

У квартирі все простіше: не потече дах, не зламається система опалення. Цими питаннями займаються компанії, що обслуговують, потрібно тільки вчасно оплачувати комунальні платежі.Щоправда, якщо квартира підключена до централізованого опалення, ви не зможете заощаджувати взимку на опаленні або вимкнути його. Найдорожче в приватному будинку обходиться встановлення опалення. Але з іншого боку, встановивши лічильники та хорошу інженерну систему, можна непогано заощадити на комуналці.

Проживаючи в будинку, необхідно піклуватися про все самостійно. Складні інженерні системи вимагають регулювання та можуть вийти з ладу. Висновок такий: мешканцям квартири потрібно лише зателефонувати до обслуговуючої компанії, а в будинку складніше – доведеться викликати спеціаліста, та й ціна таких послуг недешева в наш час. Порівнюючи обслуговування в будинку та квартирі, приватний будинок однозначно обійдеться дорожче.

Додаткові витрати 

Вибираючи будинок або квартиру, враховуйте всі особливості вашого повсякденного життя. Будинок може перебувати в передмісті, і доведеться витрачати гроші на громадський транспорт або бензин, якщо робота знаходиться далеко. Можливі непередбачені витрати на таксі. Проживаючи в квартирі в обжитому районі, вам не потрібно витрачати час, щоб дістатися багатьох необхідних об’єктів. Все залежить від локації.

Кому ідеально підійде життя в приватному будинку?

Оцінити життя в приватному будинку зможуть кілька категорій. Це може бути молода сім’я з доходом трохи вищим за середній. Такій родині підійде будинок у безпосередній близькості до розвиненої інфраструктури та розвагам.
Велика сім’я, у складі якої кілька поколінь. Літні члени сім’ї можуть проводити більше часу на свіжому повітрі, доглядати ділянку, а діти – заробляти. Важлива наявність соціальних закладів: лікарень, магазинів та інше.

Сім’я людей похилого віку, які люблять доглядати ділянку. Для них важлива наявність поліклініки, продуктових магазинів, зупинки громадського транспорту.

Якщо ви не можете визначитися з вибором, що купити – квартиру або будинок, то можна придивитися до таунхаусів. Це вже готові будинки з усіма комунікаціями та зручністю, своєю невеликою ділянкою, де можна провести час на повітрі або запросити друзів на пікнік.

У кожного з описуваних варіантів є свої плюси та мінуси і все залежить тільки від ваших власних уподобань. Продумаєте все заздалегідь і нехай ваш вибір приносить тільки гарні емоції! Купівля будинку чи квартири – серйозний процес, тому варто довіряти у цій справі лише професіоналам! АН “Оксаген” має гарну репутацію та давно працює на ринку нерухомості. Наші фахівці допоможуть вибрати гідний варіант та зберегти ліквідність вкладень!

Compare Listings