We found 0 results. View results
Your search results

Правила здавання квартири: що можна забороняти орендарям?

16.11.2023

Здача квартири – це хороший пасивний дохід, який можна порівняти за сумою з місячною зарплатою в більшості міст нашої країни. Вашими постояльцями можуть бути студенти, які працюють люди або сімейні пари з дітьми. Напевно, кожен чув про поганих орендарів чи нав’язливих власників. Щоб уникнути виникнення різних конфліктів для обох сторін, варто заздалегідь визначити рамки та розібратися у правах та обов’язках учасників угоди.

Юридичні моменти 

За українським законодавством у орендаря є свої обов’язки. Вкажемо головні з них:  

  • використовувати житло тільки для проживання;
  • забезпечити збереження всього майна;
  • підтримувати квартиру в належному стані – не псувати ремонт, техніку і так далі;
  • платити своєчасно за оренду та комунальні платежі;

Укладаючи договір оренди власник житла передає орендарю право користування та володіння квартирою.У договорі прописується термін оренди, і досі він не може виселити квартирантів. В іншому випадку орендар може звернутися до суду, оскільки його права буде порушено. Якщо є якісь спірні моменти, їх також слід зазначити у договорі, таким чином права обох учасників будуть захищені.

Які правила може встановлювати власник?

Власник може встановлювати свої власні правила. Розберемося, що може заборонити власник житла при оренді.

  • Не селити в квартирі третіх осіб, кількість мешканців має бути схвалена власником.
  • Викидати речі. Якщо у квартирі до підписання договору оренди були речі власника і вони зазначені в акті приймання-передачі, то орендарі не мають права їх викидати чи псувати. Але, якщо власник захоче після підписання договору, зберігати будь-які особисті речі, то орендар має право відмовитися.
  • Робити ремонт або перепланування. Змінювати двері, вікна, проводити ремонт орендар не може, якщо ці дії не узгоджені із власником. Особливості ремонту та матеріальну відповідальність варто також прописати у договорі оренди.
  • Не пускати власника в квартиру. Власник має право відвідувати квартиру та перевіряти, в якому стані вона знаходиться. Але все ж таки він повинен пам’ятати, що він передає мешканцю право користування на квартиру. Це означає, що на певний час вона стає його квартирою і наглядачів ніхто не любить. У квартиру можна приходити рідко, попередньо попередивши мешканця. Комфорт мешканців – адже це заробіток власника.
  • Використовувати квартиру не за призначенням. Відкрити салон чи магазин, перетворити на склад житлову квартиру – не можна. Якщо це правило порушено, то з орендарем можна розірвати договір.

Зазначимо, що здавання квартир або оренда на тривалий час – популярна та затребувана послуга на ринку нерухомості, вигідна для обох сторін. Орендар отримує квартиру на якийсь час, власник – додатковий дохід. Фахівці ринку нерухомості радять відповідально поставитися до укладання договору оренди, продумати ситуації, які можуть статися в майбутньому та їх вирішення. Правильно складений договір – запорука хороших відносин між орендарем та власником житла.

Цікавить оренда нерухомості в Миколаєві? Звертайтеся в агентство «Оксаген», і ми допоможемо підібрати квартиру, яка буде відповідати всім вашим вимогам! Якщо ви власник і хочете здати в оренду житлову нерухомість, наші фахівці допоможуть знайти орендарів за короткий термін!

Compare Listings