We found 0 results. View results
Your search results

Що потрібно знати для отримання кредиту в Україні?

16.11.2023

Покупка квартири – мрія для багатьох сімей в Україні. Іпотека завжди має попит серед населення, але для банків це досить ризиковий продукт. Тому вони закладають цей ризик у відсоткову ставку. Фахівці радять тим, хто все ж таки зважився взяти іпотеку в Україні, дізнатися більше про кредитування.

За даними Держстату, понад 657 тисяч українців стоять на квартирному обліку в місцевих органах влади, з них понад 68 тисяч – молодь.

У 2014 році в Україні було запущено програму кредитування для молоді. Але, на жаль, 2021 року фінансування цієї програми суттєво обмежили, і зараз практично неможливо їй скористатися. Які ще державні програми існує для покупки квартири у кредит, розкажемо у цьому матеріалі.

Які альтернативи

В Україні є й інші варіанти для купівлі житла, окрім молодіжного кредиту. Купити квартиру можна: 

  • на виплат – вартість житла виплачується щомісяця і щоквартально до завершення будівництва будинку;
  • в кредит – надається у партнерстві банком.

У кожному окремому випадку покупець може отримати індивідуальний підхід до формування умов виплати або кредитування на житло.

Паспорт кредиту 

Якщо ви наважилися взяти кредит, то обов’язково вивчіть пропозиції різних інвесторів. Кредитор має надати паспорт кредиту до укладання головного договору. У паспорті кредиту зазначено: 

  • розмір першого внеску;
  • тип процентної ставки (якщо вона змінна, то повинен бути вказаний порядок її зміни та індекс);
  • реальну річну відсоткову ставку (РГПС) та загальну вартість кредиту;
  • порядок погашення та графік всіх платежів.

Варто зазначити, що в паспорті кредиту можна дізнатися також про інші послуги третіх сторін (оцінка нерухомості, нотаріальне засвідчення договору та страховка квартири). Оплата цих послуг не включається до загальних витрат для розрахунку реальної річної процентної ставки (РГПС). Також врахуйте, що страховку необхідно щороку оновлювати, а її сума може бути значною. Вивчивши умови кількох кредитів, ви зможете вибрати для себе оптимальний варіант.

Нагадаємо, що зараз в Україні діє іпотека під 7% річних і за перший місяць її роботи банки видали 59 кредитів на суму 43 млн. грн. Заявки отримували сім банків – ПриватБанк, Ощадбанк, Банк Альянс, Укргазбанк, Банк Глобус, ОТП Банк, Кредобанк. Зазначимо, що 13 квітня у Верховній Раді було прийнято законопроект, який дозволить найближчим часом видати близько 8 тисяч іпотечних кредитів та передати у фінансовий лізинг 12 тисяч квартир. Програму іпотечного кредитування в Україні скоро буде розширено.

Якщо ви потребуєте ріелтерських послуг, звертайтесь до АН «Оксаген», наші агенти допоможуть з пошуком квартири та проконсультують з питання кредитування житла!

Compare Listings