We found 0 results. View results
Your search results

Що чекає ринок нерухомості у 2020 році: прогнози фахівців

21.11.2023

У 2019 році не сталося суттєвих потрясінь. Загалом ціни на нерухомість залишалися стабільними. Деяке зниження попиту було зумовлене зміцненням гривні, а також президентськими та парламентськими виборами. Інвестори в очікуванні потрясінь зайняли вичікувальну позицію. І зараз попит знову приходить у норму.
У цьому році змінився сам покупець. Сьогодні все більше людей шукає не просто квартиру. З кожним роком все більшої популярності набирають масштабні проекти як «місто в місті», де є розвинена інфраструктура, житлові та нежитлові будівлі. Навіть покупці, які обирають економсегмент, віддадуть перевагу «місту в місті», аніж просто одиничний комплекс без інфраструктури.
Як і раніше, фактором зростання попиту на покупку житла є ціни, високі іпотечні та кредитні ставки і відсутність програм лояльності. Експерти кажуть, що попит в Україні може зростати, якщо забудовники покращать умови для покупця, збільшать безвідсотковий період розстрочки до 1 – 1,5 років та період її погашення.
Ціни дійшли цього року до мінімальної позначки, хоча собівартість для забудовників піднялася за рік десь на 10%. При цьому подорожчання не відбулося, але ціни можуть зрости найближчим часом. Люди стали більше цікавитися котеджами та земельними ділянками. Вартість котеджів та земельних ділянок під індивідуальне будівництво продовжить зростати.
Потенційні інвестори ретельніше стали підходити до вибору забудовника. Проблему з довгобудами чиновники не поспішають вирішувати, і в майбутньому їхня кількість може зрости ще на 10%. Необхідний закон про захист прав інвесторів-покупців, щоб змінити ситуацію. А також механізм запобігання появі ошуканих інвесторів. Нині таких механізмів у законодавстві немає, навіть немає визначення довгобуду. Люди бояться інвестувати у житло на етапі фундаменту, а новим забудовникам складно виходити на ринок.

Compare Listings