We found 0 results. View results
Your search results

Необхідні витрати при купівлі квартири

21.11.2023

Як зрозуміти загальну вартість квартири з усіма видатками? Іноді в процесі угоди може з’ясуватися, що грошей не вистачає. Угода може зруйнуватись або людям доводиться шукати гроші. Необхідно розглядати не лише чисту вартість квартири, а й додаткові витрати на купівлю квартири.

1. Вартість квартири.
На початковому етапі вартість квартир покупці визначають за інтернет-оголошеннями. У прайсі квартир краще відсікати найдорожчі та найдешевші. Найдорожчі – це ціни від власників, які не знають ринок нерухомості або квартири з дорогим ремонтом, можливо, оголошення застаріло. Щодо низьких цін, їх можна знайти дуже рідко. Іноді за низькими цінами продають квартири із високими юридичними ризиками. З варіантів, що залишилися, при падаючому ринку розглядайте вартість квартири ближче до нижньої межі цін, при зростаючому ринку нерухомості – вартість квартири ближче до верхньої межі цін. Як результат, можна визначити точнішу суму.

2. Послуги Агентства нерухомості.
Найчастіше агентства нерухомості, як і приватні посередники встановлюють плату за свої послуги, виходячи із середньої ринку. Зараз це 3-5% вартості угоди. Ціна може змінюватись в залежності від досвіду, професіоналізму посередника або умов договору.

3. Податки.
Тільки після того, як ви принесете нотаріусу документ, який підтверджує оплату, він внесе дані до Державного реєстру.При купівлі-продажу квартири сплачуються такі податки:

  •  держмито – 1%;
  •  пенсійний фонд – 1%;
  • послуги нотаріуса за оформлення договору купівлі-продажу;
  • якщо квартира у власності менше 3 років, сплачується податок на прибуток – 5% (зазвичай сплачує Продавець).

Покупець має бути готовий, що ці податки потрібно буде сплатити навпіл із продавцем. Також може бути варіант, що покупець сплатить усі податкові витрати сам за домовленістю із продавцем, якщо квартира продається за нижчою ціною.
У операціях з нерухомості можуть виникнути й інші непередбачені витрати, навіть коли всі прорахували. Тому краще мати хоча б мінімальний резерв за угодою.

Compare Listings