We found 0 results. View results
Your search results

Як швидко продати земельну ділянку

17.11.2023

Земельні ділянки найчастіше купують для себе і тільки невелика кількість угод здійснюється для перепродажу. Якщо говорити про інвестиційний потенціал таких угод, то це залежить від багатьох причин, але добрі ділянки завжди зростають у ціні.

В Україні в основному продаються земельні ділянки під житлову та громадську забудову. Рідше продають землю під ведення особистого сільського та підсобного господарства. З 1 липня 2021 року громадяни України зможуть продавати землі сільськогосподарського призначення завдяки новому закону про обіг земель.

Продавати земельну ділянку потрібно правильно, особливо, якщо ви не хочете, щоб вона знаходилася в процесі продажу роками. Як продати земельну ділянку швидко? Про це і розповімо у цій статті.

Збір документів 

Фахівці стверджують, що ділянки з готовими документами продаються набагато швидше. Цей етап є найважливішим та відповідальним.Продавцю земельного паю необхідно зібрати весь пакет необхідних документів, а саме: 

  •  державний акт права власності на землю;
  •  виписку з Державного земельного кадастру з кадастровим номером;
  •  звіт про експертну оцінку земельної ділянки;
  •  технічний паспорт (якщо є будівля);
  •  паспорти та ідентифікаційні номери облікової картки платника податків усіх власників.

Крім документів власності на землю, при продажу землі буде потрібна згода чоловіка чи дружини на продаж, довіреність, якщо інтереси представляє довірена особа.
Найважливіше – це приватизація земельної ділянки з правом власності. Трапляється, що під час ринкових відносин про право власності говорить лише садова книжка. Якщо у вас такий варіант, то варто насамперед приватизувати ділянку.

Що стосується податків, то продавцю необхідно сплатити: 

– 1% держмита;

–  5% ПДФО, якщо земельна ділянка перебувала у власності менше трьох років;

– 1,5% військовий збір, розраховується від вартості нерухомості;

– послуги нотаріуса та інших фахівців.

Прибирання ділянки 

Під час підготовки ділянки до продажу необхідно навести порядок, вартості це може і не додасть, але так він справить хороше враження на потенційного покупця. Варто скосити бур’ян, прибрати непотрібні дерева, вивести сміття тощо. Після того, як все буде прибрано, фото будуть більш інформативними та привабливими.

Продаж за допомогою професійного ріелтора

Отримати максимальну ціну за ділянку можна, якщо у вас є всі необхідні правовстановлюючі документи, якщо вирішені всі суперечки за кордонами та господарськими спорудами.

Звернувшись в агентство нерухомості, ви зможете продати земельну ділянку швидше і на вигідніших умовах. Також це допоможе заощадити час: не доведеться спілкуватися з клієнтами, їздити на покази та шукати додаткових спеціалістів. Ріелтор оцінить правильно земельну ділянку та оформить договір за чинним законодавством.Грамотна допомога спеціалістів АН “Оксаген” заощадить ваш час та гроші, а також допоможе уникнути ризиків при оформленні договору. Звертайтесь, завжди раді допомогти!

Compare Listings