We found 0 results. View results
Your search results

Як в уряді пропонують захистити інвесторів житлового будівництва

17.11.2023

Важливо розуміти, що інвестування в нерухомість – це не те ж саме, що покупка. Тут є частка ризику і завжди варто дізнатися більше, щоб бути впевненим у майбутньому свого вкладення. Як правило, з помилками законодавства чи нечесними забудовниками доводиться мати справу звичайним громадянам України.

Система у сфері житлового будівництва далека від ідеальної і дозволяє несумлінним забудовникам порушувати права інвесторів на всіх етапах будівництва, при цьому жодних покарань за це не передбачено. На первинному ринку нерухомості давно існує проблема через відсутність захисту прав інвесторів. Не всі забудовники мотивовані своєчасно завершити будівництво, а інвестор вкладати свої заощадження в житло, що будується.

До Верховної Ради України було внесено законопроект №4247 про внесення змін до Закон України “Про фінансово-кредитні механізми та управління майном при будівництві житла та операції з нерухомістю”. Законопроект має бути спрямований на врегулювання відносин на первинному ринку нерухомості.

Що пропонує новий законопроект?

У законопроекті №4247 пропонується встановити вможливість фінансування з фондів фінансування будівництва лише одного об’єкта. Такі зміни допоможуть уникнути виникнення “пірамід” – коли гроші інвесторів з одного об’єкта спрямовуються на будівництво іншого об’єкта.Керуючі ФФБ будуть зобов’язані відкривати рахунки ескроу, на які і будуть зараховуватися кошти. При цьому фінансування будівництва об’єкта має відбуватися поетапно. Забудовник зможе забрати свої кошти з ескроу рахунку, лише якщо банк буде впевнений у закінченні будівельних робіт на певному етапі.
Також в уряді планують зобов’язати забудовника страхувати на користь інвесторів свою цивільно-правову відповідальність, підтверджуючи, що об’єкт буде добудований вчасно і з дотриманням усіх норм.

На думку фахівців, майбутньому покупцю дуже важливо надати всю повну інформацію про об’єкт, який він купує. Також новий документ допоможе усунути схеми, які дозволяли забудовнику оптимізувати податкові витрати на продажах. Усі проблеми на ринку нерухомості законопроект не вирішує, але зрештою звужує можливості нечесних забудовників.

Впровадження нових правил можуть змінити самих гравців на ринку, та й підняти ціни на нові квартири. За різними оцінками ціни можуть злетіти на 10%.

Compare Listings