We found 0 results. View results
Your search results

Як змінилися ціни на житло у липні-вересні 2020 року

17.11.2023

За даними Державної Служби Статистики у липні-вересні 2020 року ціни на первинному ринку нерухомості в Україні зросли на 7,7% порівняно з таким самим періодом 2019 року. Щодо вторинного ринку, тут житло також подорожчало, ціни зросли на 10,6%.

Які квартири подорожчали 

За інформацією Держстату, найбільше підвищилися ціни на первинному ринку в третьому кварталі. Підвищення зафіксовано на однокімнатні квартири на 9,3%, трикімнатні 8,1%, а ціни на двокімнатні підвищилися на 5,9%.

На вторинному ринку нерухомості ціни підвищилися на однокімнатні квартири на 11,9%, зростання цін на двокімнатні склало 11,2% і на трикімнатні 8,5%.

Зміна цінової політики 

На первинному ринку вартість нерухомості підвищилася на 1,2% у порівнянні з другим кварталом цього року. Ціни зросли на 2% на трикімнатні квартири, на 1,6% на однокімнатні та на 0,5% на двокімнатні. Зазначається зростання цін у другому кварталі на 1,8%.

На вторинному ринку нерухомості ціни зросли на 2,4% у третьому кварталі 2020 року в порівнянні з другим. Ціни на однокімнатні квартири – 1,1%, двокімнатні – на 3,1%, трикімнатні – 2,6%.

Фахівці пояснюють зростання цін на житло підвищенням курсу долара.Деякі продавці вже почали переписувати прайси, підвищення цін може становити до 10%. Також є й інші причини. На первинному ринку зросла ціна об’єктів, які продаються не на етапі котловану, це також впливає на середню вартість первинного ринку. На думку фахівців, зміни до Державних будівельних норм, які були введені не так давно, позитивно впливають на якість нових будинків. Але при цьому вони можуть спричинити додаткове навантаження на собівартість будівництва.
Якщо говорити про вторинний ринок, то багато хто купував через плутанину на ринку нерухомості стали більше віддавати перевагу вторинному ринку. Також ціни на первинному ринку залежать від курсу долара, який зараз зростає. А це підвищує попит на готове житло.

2 жовтня британська Knight Frank розмістила інформацію, що столиця України Київ потрапив до списку міст світу з найвищим темпом зростання середньої ціни на нерухомість за період червня 2019 року по червень 2020 року.

Compare Listings