We found 0 results. View results
Your search results

Законопроекти про нерухомість, ухвалені цієї осені

17.11.2023

Кожен рік приймаються законопроекти, які коригують правила гри у сфері нерухомості. Восени 2020 року було прийнято три законопроекти, які стосуються ринку житла в Україні. Кого торкнуться нових законів і як вони можуть вплинути на ринок нерухомості?

Звільнення від пенсійного збору при купівлі житла 

Уряд України схвалив постанову Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій. Відповідно до цієї постанови громадяни України звільняються від сплати пенсійного збору, якщо вони купують житло вперше або перебувають у черзі на отримання.
Раніше без сплати 1% від вартості квартири або будинку (ПФУ) нотаріуси відмовлялися завіряти договори. Підтвердити, що ви купуєте житло вперше можна випискою з Державного реєстру прав на нерухоме майно. А особи, які перебувають у черзі на житло, мають надати нотаріусу документ від органів, які відповідають за облік громадян, які потребують покращення житлових умов.

Законопроект дозволяє заощадити на податках при першій купівлі нерухомості.

Продовження мораторію на стягнення боргів за валютною іпотекою

Ще один законопроект, який може вплинути на ринок нерухомості в Україні.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті” № 895-IX, який продовжує до 21 квітня 2021 року дію мораторію на стягнення зазначеного майна громадян України. Законопроектом забороняється відбирати житло, якщо воно єдине місце проживання позичальника або якщо даний об’єкт є об’єктом незавершеного житлового будівництва. Також заборона відноситься до майна за договорами іпотеки, якщо кредит було отримано в іноземній валюті. Цю заборону продовжили на 6 місяців.

У Нацбанку раніше зазначали, що якщо проблемні борги позичальників не будуть врегульовані, то банки не будуть зацікавлені видавати іпотечні кредити для населення. Продовження мораторію ставить під загрозу доступну іпотеку.

Звільнення переселенців від сплати туристичного збору 

12 жовтня був підписаний Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих умов надання пільг щодо сплаті туристичного збору та податку на нерухоме майно». Згідно з цим законопроектом, переселенці отримали право не платити туристичний збір за тимчасове проживання в місцях , зазначених у довідці про постановку на облік ВПЗ.
Зазначимо, що максимальний розмір ставок туристичного збору в 2020 році складає: 0,5% мінімальної зарплати для внутрішніх туристів (23,62 грн/добу) та 5% для приїжджих з інших країн (236,15 грн/добу).

Compare Listings