We found 0 results. View results
Your search results

Як перевірити земельну ділянку перед покупкою: Мін’юст

17.11.2023

У цій статті розповімо як перевірити земельну ділянку перед покупкою, і що потрібно для проведення прозорої угоди.
Щоб побудувати будинок своєї мрії, необхідно знайти відповідну земельну ділянку. Пошук та оформлення документів може зайняти багато часу, на початковому етапі проведення операції купівлі-продажу необхідно впевнитись у чистоті об’єкта.

У Міністерстві юстиції України дали поради як перевірити земельну ділянку перед покупкою. Фахівці розповіли, що земельну ділянку необхідно перевірити у державних реєстрах. Це розповість про реального власника об’єкта нерухомості, про категорію земель, цільове призначення ділянки, площу, майнові права третіх осіб. Також у такий спосіб можна перевірити наявність обмежень у використанні земельної ділянки.

Етапи перевірки 

Етап 1 

Необхідно з’ясувати, чи присвоєно земельній ділянці кадастровий номер. Це можна перевірити на публічній кадастровій карті України: < span style=”font-weight: 400;”>https://map.land.gov.ru/. Пошук проводиться за населеним пунктом або координатами ділянки. Цими даними має власник земельної ділянки. У Публічній кадастровій карті є інформація про тип земельної ділянки, її цільове призначення та площу.Без кадастрового номера не можна проводити угоди щодо земельної ділянки. Якщо ви власник земельної ділянки і їй не присвоєно кадастровий номер, необхідно звернутися до найближчого розробника документації із землеустрою.

Етап 2 

На веб-порталі Держгеокадастру необхідно дізнатися дані про право власності та речові права на цю земельну ділянку. Інформативна довідка надасть можливість з’ясувати відомості про нормативну грошову оцінку ділянки, про існуючі обмеження у використанні ділянки, а також суб’єктів права власності на земельну ділянку.

Слід зазначити, що дані про власника земельної ділянки є довідковими, вся важлива інформація знаходиться у Державному реєстрі прав.

Етап 3 

Інформаційна довідка з держреєстру речових прав допоможе дізнатися, хто власник земельної ділянки, коли ділянка була придбана і на яких умовах, чи є якісь обтяження. Також за допомогою цієї довідки можна дізнатися, чи зареєстровані будь-які права на нерухоме майно, крім права власності (право оренди, суперфіцій, сервітут та інші).
Варто зазначити, що в реєстрі немає інформації про права на земельні ділянки, які були куплені до 2013 року. У цьому випадку власникам необхідно подбати про їх “оцифрування”.

Етап 4

Перевірка земельної ділянки з кадастровим номером в Єдиний держреєстр судових рішень. Перевіривши цю інформацію можна дізнатися, чи було оскаржене право власності на земельну ділянку, знаходження ділянки під арештом чи в іпотеці.

Використовуйте цю інформацію, щоб безпечно та вигідно купити земельну ділянку. Залучайте помічників для купівлі чи продажу земельної ділянки. Таким чином вам вдасться уникнути будь-яких шахрайських дій. Для купівлі або продажу земельної ділянки звертайтесь до АН “Оксаген”, наші фахівці допоможуть укласти угоду на вигідних умовах!

Compare Listings