We found 0 results. View results
Your search results

Покупка квартири: повний чек лист

16.11.2023

Сфера нерухомості – одна з найуразливіших з точки зору різних шахрайських схем і афер. Багато злочинів із нерухомістю скоюються як на вторинному ринку, так і на первинному. Як правило, жертвами стають прості люди, які не підковані юридично, тому їх легко ввести в оману. А шахраї користуються цим. Крім того, аферисти до класичних схем обману додають більш витончені, пов’язані з цифровими технологіями. Запобігти таким ситуаціям – це завдання будь-якого покупця. Розкажемо у цьому матеріалі, як перевірити квартиру перед покупкою. Ми склали окремий чек-лист для вторинного ринку та первинного ринку. Зверніть увагу, що не можна упускати при покупці квартири у 2021 році.

Покупка квартири на вторинному ринку 

При покупці квартири на вторинному ринку є свої нюанси. Зверніть увагу на стан будинку та квартири, не буде зайвим познайомитись із сусідами.

Чек лист: 

  1. Оцініть оточення. Всі ми знаємо, що життя навіть у найпрекраснішій квартирі можуть отруїти сусіди. Зверніть увагу на під’їзд, чистоту на сходах та ліфті, зовнішній вигляд вікон та дверей. Якщо квартира сподобалася, можна прийти у різний час доби та спостерігати за життям у будинку.
  2. Перевірка стану квартири. Дивитися квартиру краще вдень, при штучному освітленні багато недоліків можуть бути приховані. Якщо власник не хоче зустрічатися вдень, варто замислитись. Дізнайтеся як давно було проведено ремонт, оцініть планування, вид із вікна. Важливо оцінити стан сантехніки, якість та кількість радіаторів, чи є лічильники. Якщо квартира знаходиться на першому або останньому поверсі, потрібно перевірити підвал або горище.
  3. Комплектація. Перед тим, як підписати договір купівлі-продажу, обов’язково уточніть, що залишається в квартирі. Буває, що колишні мешканці забирають все, аж до сантехніки.
  4. Ціна.Обговоріть можливість торгу, а також як буде поділено інші витрати, щоб при підписанні головного договору у юриста не виникло проблем.

Що варто перевірити при покупці квартири в новобудові?

На первинному ринку є також свої особливості, тут важливо вибрати надійного забудовника та оцінити ліквідність житла. Щоб правильно купити квартиру в новобудові необхідно перевірити всі документи забудовника, знайти компанію в потрібних реєстрах, оцінити стадію будівництва. Також, щоб не виправляти недоліки забудовника за власний кошт, потрібно досконально перевірити об’єкт і не підписувати акт-передачі, поки вас все не влаштує.

Чек лист: 

  1. Репутація та надійність забудовника. Це одне із важливих питань. Усім відомі ситуації, коли будівництво заморожується, будинок не можуть ввести в експлуатацію, не надано адресу і так далі. До вибору забудовника необхідно підійти дуже відповідально. Що дивитися: повну інформацію про забудовника, його вид діяльності, чи не визнано його банкрутом. Якщо забудовник співпрацює з банками для кредитування, це добре знає для інвестора, оскільки банки перевіряють клієнтів для співпраці. Чим більше банків у партнерах у девелопера, тим краще його репутація, але 100% гарантії все ж таки немає. Якщо будинок знаходиться на стадії будівництва краще з’їздити на будівництво і подивитися, як все просувається, поспілкуватися з робітниками.
  2. Оздоблення. Деякі компанії пропонують квартири вже з ремонтом, з одного боку, це зручно і можна заощадити, а з іншого не вдасться втілити свої дизайнерські здібності.
  3. Відповідність площі та обробки в документації. В акті передачі всі дані мають співпадати. Якщо є якісь відмінності – квартира менша за площею або якісь механічні недоліки, потрібно вирішити все із забудовником, він зобов’язаний відшкодувати різницю в ціні або усунути всі несправності.

Купівля квартири на вторинному або первинному ринку – трудомісткий процес, який вимагає багато часу і знань. Будь-яка справа стає простішою, якщо є професіонал, готовий допомогти та підказати. Ріелтор завжди підкаже, на що звернути увагу, допоможе з пакетом документів, розповість про нюанси розстрочки. Також він зможе запропонувати вам відразу кілька варіантів, залежно від ваших можливостей та уподобань! АН “Оксаген” до ваших послуг! Телефонуйте, завжди раді допомогти!

Compare Listings