We found 0 results. View results
Your search results

Як опікун може розпоряджатися майном підопічного за законодавством України

17.11.2023

Чи може опікун продати квартиру недієздатного в Україні і якими правами та обов’язками він володіє в частині розпорядження нерухомості? Відповімо на це питання у цій статті.
Опіка – це форма державної турботи над недієздатними громадянами. Встановлюють її органи опіки та піклування. Дані про опікунство вказані у ст. 55-79 Цивільного кодексу України.

Права та обов’язки опікуна

  1. Опікун зобов’язаний піклуватися про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун малолітньої особи повинен піклуватися про її виховання, навчання та розвиток.
  2. Опікун має право вимагати повернення підопічного від осіб, які утримують його без законної підстави.
  3. Опікун може проводити угоди від імені та на користь підопічного.
  4. Опікун зобов’язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Дітям-сиротам або дітям, позбавленим батьківського піклування до 14 років призначають опікуна, старшим, до досягнення 18-річчя – піклувальника. Щоб стати опікуном, потрібно добровільно написати заяву. Як правило, опікуном призначають родича чи близьку людину. Опікун зобов’язаний жити з підопічним та може бути зареєстрований на його житловій площі. Щодо доходів підопічного, ними розпоряджається опікун.
Щороку опікун повинен подати до органів опіки звіт про свою діяльність, що стосується підопічного. Дії опікуна можуть бути оскаржені заінтересованою особою, у тому числі родичами підопічного, в органах опіки та піклування або в суді.

За законодавством України опіка встановлюється над такими категоріями громадян. Це може бути: 

  • неповнолітні, які не досягли 15 років і залишилися без батьків;
  • люди, які психічно хворі.

Як опікун може розпоряджатися нерухомістю підопічного

Згідно закону, опікун завжди зобов’язаний піклуватися про збереження майна підопічного. Якщо підопічний має нерухомість, то опікун може здійснювати угоди з дозволу органів опіки. Без згоди органів опіки продати квартиру або іншу нерухомість заборонено.

Угоди, які не може здійснювати опікун

  1. Опікун, його дружина, чоловік та близькі родичі не можуть укладати з підопічним договорів, крім передачі майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування за договором позики.
  2. Опікун не може здійснювати дарування від особи підопічного, а також зобов’язуватися від його імені порукою.

Ця інформація вказана в статті 68 ЦКУ.
Як висновок можна відзначити, що головна мета опікуна – це діяти тільки в інтересах підопічного. А контролюють дії опікуна органи опіки та піклування. Без дозволу органів опіки та піклування опікун не має права укладати угоду щодо відчуження нерухомістю.

Compare Listings