We found 0 results. View results
Your search results

Як правильно торгуватися при покупці житла: поради від АН “Оксаген”

16.11.2023

Уміння торгуватися може допомогти покупцеві заощадити пристойну суму. Звучить заманливо? Але при цьому потрібно правильно запровадити торг, щоб знизити ціну, а не зруйнувати всю угоду. Розкажемо, що про це думають майстри ринку нерухомості.
Є люди, які люблять торгуватися і за словом в кишеню не лізуть, але є і така категорія, яка не любить цього робити і не вміє. На вторинному ринку нерухомості можна торгуватися і в деяких випадках навіть потрібно. Деякі продавці спеціально завищують ціну та залишають певну суму для торгу.

Як досягти компромісу і не зруйнувати угоду?

Якщо говорити про торг, то ціну можна розділити на ту, яку хоче отримати покупець, об’єктивну або ринкову і реальну. Бажана ціна продавця рідко збігається з ринковою, як продавці часто переоцінюють своє майно, а покупці занижують вартість. Ріелтори кажуть, що найчастіше доводиться знімати до 10% із заявленої продавцем ціни та додавати до 20% на озвучену покупцем ціну. Це зрозуміло, оскільки покупці люблять занижувати ціну, а продавці перебільшують реальну вартість угоди.

Що слід вивчити покупцю для торгу 

Щоб правильно збити ціну покупцю необхідно: 

  • вивчити тенденції на ринку нерухомості (проаналізувати ціни);
  • розташувати до себе продавця;
  • з’ясувати всі недоліки житла, щоб торг був аргументований;
  • запропонувати свої вигідні умови, якщо продавець піде на дисконт;
  • зафіксувати договірну ціну, уклавши попередній договір.

Етапи торгу 

Ріелтори вміють правильно знизити ціну, адже вони точно знають за скільки продавалися такі ж квартири або будинки і в який термін. Вони повністю володіють ситуацією та вміють аргументовано відстоювати заявлену ціну об’єкта. У випадку купівлі житла агент також допоможе і знайде аргументи для торгу.
Досвідчені ріелтори кажуть, що для правильного торгу необхідно продумати кілька етапів. В ідеалі, якщо початкову ціну говорить друга сторона спору. Перший хід у разі не перевага, а відправна точка для торгів.Варто зазначити, що часто предметом суперечок стає валюта. Багато хто намагається заробити на стрибку валют і це неминуче. Обов’язково обговоріть, у якій валюті має бути оплачено правочин.
Щоб легше було вести торг, продумайте рейтинг від бажаної до компромісної ціни, так простіше буде домовитися з опонентом. Також краще заздалегідь підготувати список аргументів та доводи до них. За словами агентів, стандартна знижка в угодах з нерухомістю становить близько 5-15%. Великі знижки також бувають, але це тільки в тих випадках, якщо початкова ціна була занадто завищена або це проблемний об’єкт.

Психологічні прийоми торгу 

Екстраверти люблять торгуватися і не можуть уявити угоду без торгу, часто забуваючи про власні інтереси. Якщо вони не торгуються з вами, вони вважають за краще знайти інший об’єкт та іншого опонента. Їм потрібно отримати азарт у будь-якому випадку, навіть якщо це якийсь незначний дисконт. Інтроверти, навпаки, не люблять публічності і для них буде ідеальним надіслати свою суму в листі.
Емоції впливають на хід угоди, необдумані слова можуть і зовсім зруйнувати вже досягнуті домовленості. Спокійний та впевнений тон допоможе досягти компромісу та домовиться про ціну, яка підійде для обох учасників угоди. Це дає кращий ефект, ніж емоційні спроби нав’язати свої умови.Ще одна порада від фахівців – не варто відразу прямо запитувати чи можливий торг. Не подумавши, продавець може сказати ні, а згодом, якщо передумає, йому буде складно психологічно відмовитися від своїх слів.

Найкращий варіант для торгу – це найняти професійного ріелтора, який допоможе збалансувати інтереси покупця і продавця. АН “Оксаген” до ваших послуг! Телефонуйте, завжди раді допомогти!

Compare Listings