We found 0 results. View results
Your search results

Як продати квартиру, отриману у спадок: податки та документи

16.11.2023

Продаж житла – це важливий і відповідальний процес, при якому потрібно враховувати всі нюанси. Особливо це стосується нерухомості, отриманої у спадок.
Спадкування – це перехід прав на майно, яким володів громадянин на праві приватної власності. Після його смерті майно переходить до спадкоємців. Продаж квартири, отриманої у спадок, викликає у багатьох питання. Що потрібно знати під час проведення такої угоди, розповімо у цьому матеріалі.

Коли успадковану нерухомість можна продати?

Отримуючи нерухомість у спадок, громадянин стає практично її власником. Але варто зазначити, що на цьому етапі він отримує лише право користування об’єктом, а право розпоряджатися майном спадкоємець отримує лише після отримання свідоцтва про право на спадщину та реєстрацію права власності у Держреєстрі. Якщо квартира була куплена в іпотеку або перебувала під заставою, необхідно отримати дозволи заставоутримувача або погасити кредит для повноправного користування. В іншому випадку правочин може бути оскаржена в суді. Щоб стати повноправним власником успадкованої нерухомості, необхідно подати заяву про намір почати спадщину. На це дається півроку після смерті заповідача. Заява подається нотаріусу, який відкриває справу спадщину.Після цього кожен із спадкоємців отримує підтверджуючий документ про частину спадщини, яка йому належить.

Пакет документів для продажу успадкованої квартири

Зазначимо, що угода з продажу успадкованої квартири проходить за стандартною процедурою і нічим не відрізняється від звичайної угоди купівлі-продажу. Після того, як ви оформляєте квартиру на себе, реєструючи право власності, можна проводити будь-які угоди з нерухомістю, у тому числі і продаж. З необхідним пакетом документів для укладення договору купівлі-продажу квартири на вторинному ринку в Україні можна ознайомитися тут. https://oksagen.ua/blog/dogovor-kupli-prodazhi-kak-pravilno-oformit/.

Покупцеві також потрібно надати технічні документи на квартиру та квитанції, що підтверджують відсутність боргів з комунальних послуг.

Податок при продажу успадкованої квартири 

При продажі нерухомості, отриманої у спадок, застосовуються пільгові умови оподаткування доходу. Дохід від продажу успадкованої квартири не оподатковується, навіть якщо ви володієте нерухомістю менше 3-х років. Про це сказано в Податковому кодексі п.172.1 статті 172 документа.Ця норма стосується і продажу приватного будинку, частини нерухомості, дачного будиночка, господарсько-побутових споруд, що відносяться до земельної ділянки з приватним чи садовим будинком.

Отже, спадкоємець після оформлення права власності на житло, може продати його раніше 3-х років і не сплачувати податок. Щодо продажу кількох успадкованих об’єктів, то тут є загальна законодавча норма. У кодексі прописано, якщо це перший продаж упродовж звітного періоду, то власник не сплачує податок. У разі другого продажу за рік податок за зазначеною у ПКУ ставкою оплачуватиметься продавцем (п.172.1 статті 172 Податкового кодексу України).
Радимо довірити відповідальний процес продажу успадкованої квартири співробітникам агентства нерухомості АН “Оксаген”. Вам не доведеться з’ясовувати усі питання самостійно. Досвідчений агент підкаже, як підготувати квартиру до продажу, призначить адекватну суму, підготує документи та просуватиме ваш об’єкт! АН “Оксаген” до ваших послуг! Телефонуйте, завжди раді допомогти!

 

Compare Listings