We found 0 results. View results
Your search results

Перспективи ринку нерухомості: навіщо іноземці скуповують житло в Україні?

16.11.2023

Ріелтори стверджують, що останнім часом значно зріс попит на українську нерухомість серед іноземних громадян. За даними фахівців, близько 10% угод припадає на нерезидентів або осіб, пов’язаних з ними. Чому українська нерухомість популярна для іноземців і як це може вплинути на ціни, розповімо в цьому матеріалі.

Чому іноземці скуповують нерухомість в Україні?

Столиця та інші міста України привабливі для іноземців через низький поріг входу в порівнянні з іншими країнами. Охоче ​​купують нерухомість у нашій країні інвестори з Туреччини, Ізраїлю, резиденти близького зарубіжжя, Азербайджану, Німеччини та Китаю. В Україні можна розраховувати на прибутковість до 15% річних, а в цих країнах прибутковість оренди набагато нижча (в 1,5 раза), а окупаються інвестиції в кілька разів довше.
Близько 2% угод укладають громадяни з Грузії, Росії, Литви, Латвії, Естонії. Резиденти цих країн купують переважно житло для здачі в оренду. Останнім часом цей список поповнився громадянами з Білорусі через напружену ситуацію в країні. Білоруси часто купують недорогу нерухомість на вторинному ринку, особливо популярні “хрущовки”, для них це знайомий формат житла.Президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта зазначає, що друга категорія інвесторів – це українці, які давно живуть за кордоном, вони оформлюють житло на своїх родичів, але фактично ці гроші йдуть із-за кордону.
Також українські ріелтори відзначають, що стало багато китайських інвесторів у преміум-сегменті. Китайці досить добре знаються на цінах, вони шукають землю та елітну нерухомість. Молоді інвестори купують дороге житло до 350 тисяч доларів. Нерухомість купують для потреб, землю для бізнесу. Дуже популярні ділянки, де можна збудувати таунхауси для перепродажу.

Помітно зміцнився турецький дорожній бізнес в Україні завдяки програмі “Велике будівництво”. Турки, аналізуючи ринок нерухомості, купують квартири, будинки та землю, найчастіше в Одесі чи Києві. Головна мета турецьких інвесторів – заробити на оренді чи перепродажі. Найкраще купують житло у новобудовах на етапі будівництва. Серед іноземних інвесторів новобудови мають більшу популярність, тому що тут можна заробити за рахунок зростання вартості квадратного метра. Також іноземці купують і з метою перепродажу навіть частіше, ніж з метою оренди.

Ще одна категорія іноземців – ізраїльтяни. У них солідний бюджет від 200 тисяч доларів і більше, найчастіше інвестують у новобудови. За останній рік частка покупців із Європи помітно зросла.Вони заходять на український ринок із бюджетом – 250 тисяч євро, інвестують у житло для себе та для бізнесу. Європейцям особливо до вподоби старий житловий фонд в історичному центрі столиці. Через пандемію по всьому світу збільшилася кількість людей, які працюють на віддаленні, а в Україні можна досить добре жити на європейські зарплати, тому європейці розглядають український ринок нерухомості. За 50-60 тисяч доларів можна купити цілком пристойну квартиру, також європейці мають можливість купити житло в кредит через європейські банки.

Які податки сплачують іноземці при купівлі квартири в Україні?

Згідно із законом «Про збір на обов’язкове пенсійне страхування», резиденти та нерезиденти, які купують нерухомість в Україні не вперше оплачують 1 % пенсійного збору.
Перед укладенням договору купівлі-продажу іноземцю необхідно уточнити, чи уклала Україна з країною його ПМП угоду, яка захищає від подвійного оподаткування. Якщо нерезидент отримує в Україні дохід, він має сплатити з нього податок – 15%, якщо він оформлений як юрособа – 20%.

Документи при купівлі нерухомості від іноземця:

  • закордонний паспорт;
  • перекладений та нотаріально завірений в Україні переклад закордонного паспорта;
  • ідентифікаційний код.

Як ми вже говорили раніше, 10% угод купівлі-продажу укладаються в Україні з іноземними громадянами. Чи це може вплинути на ціни? Неймовірно, що цей відсоток покупців вплине на цінову політику на ринку нерухомості в Україні. Але все ж таки, де пропозиції обмежені, наприклад, у старому житловому фонді в історичній частині столиці, конкуренція є. Хороші квартири з ремонтом у самому серці Києва можуть додати до ціни. Ціни можуть підвищитись і на елітні земельні ділянки на 5-7%.

Кращим варіантом при покупці житла в Україні є відстеження актуальних пропозицій. Наше АН “Оксаген” допоможе знати сучасні тенденції. Телефонуйте, завжди раді допомогти!

Compare Listings