We found 0 results. View results
Your search results

Від чого залежить безпека операції на ринку нерухомості?

16.11.2023

Якщо не дотримуватися всіх правил безпеки в угодах з нерухомістю, можна залишитися без грошей і без житла. АН Оксаген ділиться інформацією про те, як знизити ризики по операціях з нерухомістю.

Заходи безпеки при купівлі та продажу квартири 

За словами ріелторів АН “Оксаген” безпека угоди залежить від уміння виявляти, аналізувати та мінімізувати свої ризики. Таких ризиків може бути багато, все залежить від виду операцій на ринку нерухомості, а також ким саме ви виступаєте в угоді (продавцем, покупцем, орендарем чи орендодавцем).

Яких правил потрібно дотримуватися, щоб мінімізувати ризики?

Покупець завжди ризикує найбільше, тому що він купує не тільки нерухомість, а й право на неї. А право залежить від багатьох моментів, і часто вони не очевидні. Тому саме покупець опиняється у вразливішому становищі і йому потрібно подбати про безпеку угоди та перевірити все досконало. Правила безпеки на вторинному та первинному ринку в Україні суттєво відрізняються.

Правила безпеки на первинному ринку 

Якщо ви купуєте квартиру на первинному ринку в будинку, який знаходиться на етапі будівництва, всі питання безпеки в цьому випадку будуть пов’язані до вивчення компанії забудовника.Якщо компанія вже побудувала та ввела в експлуатацію багато будинків, то ризик купівлі буде мінімальним. Фахівці наголошують, що угоди на первинному ринку складно назвати реальними угодами, оскільки в юридичному плані їх немає. Ви займаєтеся інвестуванням і ризики тут вищі, ніж на вторинному ринку. Інвестуючи в квартиру в будинку, що будується, потрібно перевірити забудовника і всіх пов’язаних з продажем осіб, документацію і схему продажів. Якщо ви не впевнені, що це вам під силу, краще найняти спеціаліста, який допоможе з’ясувати всі аспекти від документів до репутації девелопера. Також експерти радять не нехтувати доступною інформацією в інтернеті та на відкритому сайті Мін’юсту. Так ви зможете переконатися, що компанія не є банкрутом і стосовно неї не відкрита справа щодо непогашених боргів. Також потрібно перевірити забудовника в Єдиному державному реєстрі, з’ясувавши, чи не є він учасником будь-яких судових розглядів. За допомогою Публічної кадастрової карти можна перевірити інформацію про земельну ділянку. Важливо: дії девелопера мають бути законними.Забудовник без проблем має надати: 

  • дозвіл на будівельні роботи;
  • містобудівні умови та обмеження;
  • документи на землю;
  • декларацію про початок будівельних робіт;
  • технічні умови на підключення комунікацій.

Якщо вам надали всю документацію, можна переходити до договору. У ньому мають бути зазначені: ціна, умови оплати, дата введення будинку в експлуатацію, права та обов’язки учасників угоди, умови розірвання договору. Та й останнє, на що треба звернути увагу, це акт прийому-передачі квартири. До підписання цього договору варто перевірити всі угоди та вказати на недоліки забудовника, якщо вони є.

Правила безпеки на вторинному ринку 

Зовсім інакше справи на вторинному ринку. У цьому випадку безпека угоди залежить від багатьох факторів. На вторинному ринку ми вже купуємо нерухомість, на яку вже оформлені чиїсь права. Іноді складність полягає ще й у тому, що цих прав може бути декілька. Крім того, права власності можуть бути обтяжені.У цьому випадку продавцю взагалі забороняється проводити будь-які дії з нерухомістю без дозволів обтяжувача або вони можуть перейти від колишнього власника до теперішнього.

При купівлі житла на вторинному ринку найважливішим є перевірка історії квартири, особистості власника, наявності всієї потрібної документації, можливості інших претендувати на нерухомість. Якщо ви плануєте здійснити угоду на вторинному ринку, ви повинні насторожити такі речі: 

  • власник хоче продати квартиру відразу після покупки;
  • за короткий час змінилося кілька власників;
  • угода проходить за дорученням із сторонньою людиною, яка не має жодного відношення до нерухомості.

Варто також відзначити, що на ринку нерухомості велика кількість шахраїв. Суми угод тут неабиякі і це дає можливість аферистам залучати різних фахівців (нечесних агентів, нотаріусів, реєстраторів тощо), які допомагають реалізовувати різні схеми. Настійно рекомендуємо користуватися відкритими джерелами держреєстрів та перевіряти заздалегідь усі нюанси.

АН “Оксаген” надає повний комплекс послуг із перевірки документів із супроводом угоди. Звертайтесь, завжди раді допомогти!

Compare Listings