We found 0 results. View results
Your search results

Як розпізнати шахрайство з нерухомістю

20.11.2023

Постійно з’являються нові повідомлення про розкриття шахрайських схем на ринку нерухомості. Обман покупців на великі суми підриває репутацію чесних продавців, а також шкодить і ріелторам, забудовникам, юристам та нотаріусам. Проблема шахрайства на ринку нерухомості залишається актуальною. Як розпізнати шахрайство під час оформлення угоди?

Шахрайство на первинному ринку

  1. Відсутність дозвільної документації. Забудовник повинен мати всі дозвільні документи, якщо їх немає кращого відмовитися від покупки.
  2. Невідповідність інформації в документах, що є за фактом. Дані про будівництво на інтернет-порталах, бігбордах та в документах не повинні відрізнятися.
  3. Відсутність інформації щодо умов повернення грошей, гарантій, можливих штрафів. Якщо в договорі немає всієї цієї інформації, краще відмовитися від угоди.
  4. Низька ціна. Занижена ціна може говорити про те, що забудовник хоче отримати гроші за короткий період або заощадити на якості будівельних матеріалів.
  5. Невідповідність будівництва цільового призначення землі.Будівництво будинку має відбуватися на ділянці, цільове призначення якої – будівництво багатоповерхових будинків, а не, наприклад, обслуговування гаражних кооперативів.

Звичайно, існують інші моменти, яким варто приділити увагу, наприклад, необхідно дізнатися чи має право компанія забудовника користуватися ділянкою. Для цього має бути оформлений договір оренди або договір купівлі-продажу.Також варто перевірити реєстр судових рішень та наявність кримінальних справ.

Шахрайство на вторинному ринку
На вторинному ринку шахрайських схем набагато більше.

  1. Зхеми у спадок. Люди купили квартиру, а тут з’являється якийсь родич, який також претендує на її частину. Перед угодою потрібно дізнатися, чи немає законних спадкоємців, крім продавця. Інакше можна буде оскаржити законність угоди.
  2. У реєстрі прав на нерухомість немає даних про продавця, як про власника нерухомості. Бувають випадки, коли зловмисники беруть в оренду квартиру, а потім, як власники, продають її.
  3. Прописані родичі або малолітні діти. Всі, хто прописаний у квартирі, повинні виписатися до угоди. Це не завадить проведенню угоди, але виписати їх буде складно. Особливо якщо це неповнолітні діти.
  4. Продавець намагається швидко продати квартиру. Людина старається швидко продати квартиру, тому що нібито кудись їде і вимагає оформити все швидше. У цьому випадку, за словами ріелторів, також варто задуматися, чи все гаразд із квартирою. Звичайно, бувають випадки, коли це реально так, але якщо людина попереджає про це заздалегідь, у такому разі навіть бувають реальні знижки 20-30%.
  5. Велика кількість перепродажів за короткий проміжок часу. Постійно змінюючи власника, зловмисники замітають сліди.В результаті, якщо ланцюжок угод визнають недійсним, постраждає покупець.
  6. Недотримання форми договору. Договір купівлі-продажу, міни чи дарування укладається у нотаріальній формі. Без оформлення нотаріуса покупець не зможе зареєструвати на себе право власності.
  7. Велика сума передоплати. Якщо продавець просить внести задаток 20-50% від суми угоди, можуть бути ризики, що після цього він просто може зникнути.

На вторинному ринку самеголовне – побачити документ власності, витяг з Єдиного державного реєстру. Якщо квартира передалася у спадок, необхідно перевірити у нотаріуса, які є родичі – і найближчі та далекі. Можна зателефонувати їм та нотаріально запевнити, що вони не претендують на нерухомість. Якщо квартиру продають шахраї, вони не звертаються до ріелтора, їм потрібний прямий клієнт.

Compare Listings