We found 0 results. View results
Your search results

Як вибрати форму управління багатоповерхівкою

20.11.2023

З 1 травня 2019 року в Україні запроваджено реформу ЖКГ. До 1 травня вже цього року співвласники багатоквартирних будинків мають ухвалити рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг, крім послуг із постачання електроенергії та природного газу, а виконавці комунальних послуг відповідно мають укласти договори із співвласниками.
До 1 травня українці можуть самостійно визначитись, як вони керуватимуть своїми будинками або їх передадуть під управління компаній, які виграють тендер.
У Мінрегіоні нагадали, що є три форми управління багатоквартирним будинком, які затверджені Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».
Це:

  1. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками.
  2. Керування багатоквартирним будинком керуючим.
  3. Управління багатоквартирним будинком об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

У першому варіанті можна не створювати з ОСББ. Цей варіант підходить для малоквартирних будинків (3-5 квартир), де власники можуть самостійно утримувати свій будинок та прибудинкову територію.
Управління багатоквартирним будинком управителем передбачає управління будинком на підставі договору про надання послуг з певним управителем. Такий договір укладається на 1 рік. У договорі прописується перелік послуг, правничий та обов’язки сторін, ціни та інші моменти.
Щодо ОСББ, це орган для прийняття колективних рішень.Щоб його створити необхідно пройти 2 етапи, перший – провести установчі збори, другий – зареєструвати ОСББ у порядку реєстрації юридичних. Управління будинком може здійснюватися через управителя чи загальні збори всіх співвласників. Для контролю над фінансово-господарською діяльністю правління ОСББ створюється ревізійна комісія. Її обирають на загальних зборах.
Вибрати форму управління багатоповерхового будинку важливо, оскільки це запорука прийняття рішень щодо його правильного змісту.

Compare Listings