We found 0 results. View results
Your search results

Модельний павільйон у Миколаєві.

Спочатку з моменту свого заснування Миколаїв закладався як суднобудівне місто. У далекому 1790 тут був спущений перший корабель – фрегат «Святий Миколай». Це й визначило суднобудівну галузь як головну галузь міста. Суднобудівний завод ім. 61 комунара – найстаріший суднобудівний завод України. З цього заводу починалося місто.

Історія створення 

Проект модельного павільйону (сховища моделей кораблів) Миколаївського адміралтейства був розроблений англійцем Карл Акройд. Він прибув до Миколаєва на запрошення У 1834 році архітектор створив проект реконструкції Миколаївського адміралтейства, а також під його керівництвом були побудовані й інші об’єкти, такі як: стіна та ворота Адміралтейства.

Модельний павільйон Миколаєва згадується в щоденниках імператора Миколи I, який відвідав місто у вересні 1837. Імператор пише: «Миколаїв покращився, і збудовані в ньому нові будівлі дуже гарні. Госпіталі, казарми, гідрографічне депо, штурманське училище, кабінет моделей в адміралтействі, магазини та майстерні — все це мене дуже задовольнило.»

Також добре відгукувався про будівлю англійську капітан Вільям Джессі, що здійснив подорож імперією в 1839-1840 роках, він назвав будинок одним із головних у місті. У 1896-му році павільйон відвідав літератор Михайло Бернов. Він зазначав, що тут знаходиться історія розвитку нашого флоту.

У будівлі модельного павільйону, на Адміральській 38, досі знаходиться музей історії заводу імені 61-го комунара. Тут знаходяться більше 3800 експонатів, які розповідають про багату історію заводу, будівництво перших дерев’яних кораблів, а пізніше бойових кораблів для флотів Радянського Союзу, транспортних рефрижераторів, китобійних суден та інших. Музей був створений працівниками підприємства у 1963 році, а у 1970 йому надали звання народного.

Зараз будівля значиться як пам’ятка архітектури місцевого значення.

Compare Listings