We found 0 results. View results
Your search results

Відділення Одеського облікового банку

Прогулюючись центральними вулицями Миколаєва можна побачити багато красивих і дивних будівель, деякі з них добре збереглися і до наших днів. Багато жителів міста знають, що за адресою Микільська, 68 знаходиться обласний центр зайнятості. Можливо, хтось звертався сюди щодо працевлаштування.

Історія створення 

Розкажемо трохи про історію створення цієї красивої будівлі в центральній частині міста. Будинок в еклектичному стилі збудували в другій половині 19 століття. Приблизно у цей час у ньому розташовувалося відділення Одеського облікового банку.
У той час портовому місту було важко без фінансової установи. Одеський обліковий банк був заснований в 1879 році, а відділення в місті Миколаєві відкрилося 5 липня 1886-го в будинку на Микільській і було однією з перших у місті установ комерційної. кредиту. Фінансовою установою почав керувати пвідомчий дворянин Ліфляндської губернії Пауль (Павло Карлович) фон Рейєр . Чоловік він був досвідчений у цій сфері, до цього очолював міську банківську установу.
Пауль фон Рейєр брав участь у житті міста: обирався голосним міської думи, був членом технічного товариства шахового товариства, перебував у опікунській раді Миколаївської міської лікарні, у товаристві «Патронат», у правлінні міського Благодійного товариства та місцевого округу Російського товариства рятування на водах входив до комітету з устрою народних читань. Він також брав участь у благодійності, збереглися згадки про його великі пожертвування на користь лютеранської церкви.

Служив у банку також його син, Густав. Серед інших службовців були член Миколаївського благодійного товариства Ернест Якович Вальтер і статський радник Микола Матвійович Лепетич — батько художника-аквареліста Миколи Лепетича (1866—1922).

На початку 20 століття банківська контора знаходилася на другому поверсі, а на першому працював знаменитий на все місто ресторан “Ермітаж”, який славився чудовою кухнею. Ресторан мав свій сад з альтанками, сцену і живу музику.

У 1917 році в будівлі розміщувався Рада робітників і військових депутатів.

Будинок колишнього банку зараз має статус пам’ятка архітектури місцевого значення, пам’ятника історії місцевого значення.

Compare Listings