We found 0 results. View results
Your search results

На що звернути увагу під час купівлі квартири в оренду?

16.11.2023

Купівля квартири для подальшої здачі в оренду популярна практика в усьому світі. За інформацією Мінфіну, інвестиції в житлові квартири знаходяться на 2-му місці після банківських депозитів. Чи виправдана купівля квартири для оренди зараз, розповімо у цьому матеріалі.

Чек-лист купівлі квартири для подальшої оренди 

Фахівці радять інвестувати в квартиру для оренди, на яку буде попит. Насамперед варто визначитися, кому ви здаватимете квартиру, подобово або для довгострокової оренди, за якою ціною і так далі.

На якій квартирі можна заробити швидше?

АН “Оксаген” пропонує скористатися слушними порадами при покупці квартири для оренди.

1. Визначтеся між новобудовою та вторинним ринком

У покупці квартири на вторинному ринку є безліч переваг, будівництво не заморозять, також ви можете купити житло вже з ремонтом і відразу заселити квартирантів. Є й свої мінуси: не найкращий стан інженерних систем та застарілі будівельні рішення. Не варто купувати “убиту” квартиру в старому будинку з поганими комунікаціями. Таке житло потягне за собою великі фінансові вкладення та, крім того, надалі можуть виникнути несподівані проблеми. Важливо приділити увагу розміру комунальних платежів. Висока вартість комунальних платежів дуже позначається на ліквідності квартири.

Якщо говорити про купівлю квартири на первинному ринку, можна купити об’єкт на етапі котловану, на етапі будівництва і вже готову. Але у будь-якому випадку потрібно прорахувати, наскільки це вигідно, адже доведеться чекати до закінчення будівництва. Найкраще вибрати квартиру вже з готовим ремонтом.

2. Вибір рентабельного житла 

Щоб вибрати квартиру, з якої можна буде заробляти, слід дотримуватися дохідної стратегії. Сенс у тому, щоб витягти з капіталу максимально можливий грошовий потік. Експерти радять звернути увагу на малогабаритне житло: однокімнатні квартири та квартири-студії, 85% орендарів – молоді люди, які ведуть активний спосіб життя. За даними Державної служби статистики, за перший квартал 2021 року оренда однокімнатних квартир зросла на 3,2%. Ліквідні квартири дають прибуток до 10% річних і окупаються приблизно за десять років.

3. Локація та інфраструктура

Велика частина орендарів при пошуку квартири звертають увагу на локацію та інфраструктуру. Серед головних маркерів: гарна транспортна розв’язка, магазини, аптеки, лікарні, клініки, торгові центри та інше. Для тих, хто любить активний спосіб життя, то безперечною перевагою буде наявність парку, а для сімей з дітьми важливо, щоб були поряд школи та дитячі садки.Якщо ви маєте намір купити квартиру в новобудові для подальшої оренди, варто також орієнтуватися на локацію та інфраструктуру.

4. Який клас житла вибрати?

Найбільш привабливим для оренди вважається житло економ і комфорт класу. В економ-класі оренда буде коштувати нижче, але орендарів на дешевшу оренду набагато простіше знайти. Все ж таки, на думку експертів, найбільш вигідним для інвестування вважається житло комфорт класу, де є хороша інфраструктура, транспортна розв’язка, якісний ремонт з меблями та технікою. Таке житло можна здати за вигідною ціною, і тим самим мати непоганий дохід щомісяця. Щодо подобової оренди, вигідно здавати як житло економ класу, так і комфорт.

5. Мета покупки

Із самого початку визначтеся з метою покупки. Якщо ви хочете купити квартиру для довгострокової оренди для пасивного заробітку, тут все ясно, але цілі з часом можуть змінюватися, наприклад, підросте дитина і квартира перейде до неї. Або ж ви захочете продати нерухомість у майбутньому. При інвестуванні в нерухомість не варто керуватися лише однією метою та потрібно продумати усі можливі варіанти. Для здачі вигідніше купувати квартиру економ класу, але якщо ви розглядаєте актив, то краще звернути увагу на комфорт клас. Квартиру комфорт класу надалі можна вигідніше продати. Зазначимо, що в Україні нерухомість продовжує зростати в ціні протягом першого півріччя ціни на житло на вторинному ринку в найбільших містах України зросли в середньому до 9%.
Купівля нерухомості – найвдаліший і простий спосіб інвестування. Ріелтори зазначають, що порівняно з минулим роком попит на оренду зріс на 20-25%. Однозначної відповіді на питання, яку квартиру купити для здачі в оренду, немає. Але все ж таки варто прислухатися до експертів, житло має підходити під бажаний вид оренди і вашу цільову аудиторію.

Якщо Ви плануєте купити квартиру в Миколаєві для довгострокової або подобової оренди, наше АН “Оксаген” допоможе з вибором житла! АН “Оксаген” надає повний комплекс послуг із перевірки документів із супроводом угоди. Звертайтесь, завжди раді допомогти!

Compare Listings