We found 0 results. View results
Your search results

Купівля квартири чи комерційної нерухомості: що краще?

16.11.2023

Орендний бізнес в Україні залучає інвесторів низькими ризиками і досить високим доходом. Об’єкт нерухомості завжди можна здати в оренду або продати. До того ж, останнім часом спостерігається стрімке зростання на квадратні метри, і надалі нерухомість можна продати за вищою ціною. Але щоб інвестувати з максимальною вигодою, необхідно вибрати ліквідний об’єкт. Куди вкласти гроші в комерційну нерухомість або житлову, розповімо в цьому матеріалі.
Відзначимо, що житлова нерухомість чітко сегментована: це первинний і вторинний ринок, квартири, апартаменти, котеджі, будинки. Якщо ми говоримо про комерційну нерухомість, її ділять на офісні приміщення, рітейл, готелі, склади, цільові будинки: ресторани, кафе, магазини, салони тощо. Тому при покупці комерційної нерухомості потрібно знати для чого ви її купуєте: для власного бізнесу або для отримання рентного доходу.

Ситуація на ринку нерухомості 

За прогнозами експертів до кінця 2021 року при введенні жорсткого карантину офісна нерухомість може впасти в ціні на 3-10%, а складські приміщення навпаки подорожчають на 7%. Під час пандемії ринок комерційної нерухомості поводився по-різному. На початку року оренда офісних приміщень знизилася на 0,8%, торгових площ – на 10%, а ось оренда складської нерухомості зросла в середньому на 3,1%. . Продаж таких об’єктів також зріс на 8,6%.Найбільше цінники зросли у великих містах. Стабільно зростають і орендні ставки на складські приміщення завдяки розвитку онлайн торгівлі та дефіциту якісних об’єктів.

Покупка квартири або комерційної нерухомості: що краще?

Комерційна нерухомість приносить більше прибутку, ніж житлова, тому що дохід від оренди вищий. За словами експертів, окупність ліквідного складського об’єкта становить близько 9-10 років. Прибутковість житлової нерухомості – 5%-7%, а час окупність залежить від багатьох моментів і може становити від 14 до 20 років. Звичайно, вкладення у комерційну нерухомість вимагають значних сум. Якщо купівля квартири може в середньому коштувати близько $50 тис., то об’єкт комерційної нерухомості коштує в рази дорожче, звичайно, все залежить від типу та якості об’єкта.

Покупка комерційної нерухомості: чи вигідно?

Чи вигідно придбати комерційну нерухомість – безумовно, відповідь буде позитивною. Але тут має значення, наскільки ліквідним буде об’єкт. Останнім часом було популярно купувати квартири чи приміщення, розташовані на перших поверхах багатоповерхових будинків. Їх здавали під магазини чи невеликі офіси. У цьому випадку багато залежить від локації. Грубо кажучи, у вас магазин і неподалік буде ще кілька таких, для інвестора такий бізнес може стати збитковим. Наразі інвестори охоче купують офіси, склади, готелі.У кожному випадку завжди потрібний розрахунок окупності певного об’єкта.

Зазначимо мінуси комерційної нерухомості: 

  • висока вартість;
  • пошук орендарів завжди займає більше часу;
  • потрібний детальний договір оренди;
  • для управління комерційними об’єктами потрібно мати певні знання;
  • ринок нежитлових приміщення пов’язаний з економікою і може змінюватися.

Вкладення в комерційну нерухомість можуть принести дуже хороший дохід і мінімум турбот. Однак такий проект пов’язаний із вищими відрахуваннями.

Житлова нерухомість 

Досвід здачі квартири або будинку в оренду є у багатьох українців. Власники здають квартири в оренду та отримують непоганий пасивний дохід. Здавати квартиру в оренду не потрібен особливий досвід (що необхідно для нежитлових об’єктів). Також квартиру чи апартаменти легше продати та легше купити. Серед мінусів можна відзначити: 

  • ризик нарватися на орендарів-шахраїв;
  • жителі можуть завдати шкоди майну і доведеться робити ремонт;
  • Популярністю для оренди користуються не всі квартири, максимальний попит припадає на дешеве житло, в цьому випадку і дохід нижчий.

Знайти відповідний варіант непросто, якісних об’єктів на ринку небагато. Щоб вирішити, який варіант інвестування підходить саме вам, необхідно прорахувати вкладення та коректну орендну ставку для квартири та нежитлового приміщення. Новачкам, які не знайомі з правилами гри на ринку нерухомості, краще звернутися за допомогою до професіоналів для покупки квартири або комерційної нерухомості. В АН “Оксаген” експерти вам порадять гідний варіант для інвестування, а також проведуть його всебічний аудит, що дозволить мінімізувати ризики.

Compare Listings